lørdag den 19. september 2020

Jean Gardner Batten

Jean Gardner Batten (1910-1983) blev født i New Zealand, som hun faktisk gjorde berømt ved sine internationale bedrifter som flyver, idet hun fik en masse priser for sine imponerende solo-flyvninger i 1930'erne. Således blev hun i 1936 den første pilot, der gennemførte en solo-tur fra England til New Zealand.

 Som teenager viste hun betydelige evner som pianist, og hun dyrkede også ballet, men besluttede sig altså for at blive pilot. Hun og hendes mor flyttede til England i 1930 og knyttede forbindelse med det indflydelsesrige The London Aeroplane Club. I England startede hun også noget andet, der skulle blive en rød tråd i hendes liv: hun lånte - og/eller fik - penge og støtte fra mænd, der var forgabte i hende og hendes klassiske skønhed.

De håbede at blive gift med hende, men hun ville hellere flyve, og i 1934 fløj hun fra England til Australien, hvorved hun slog englænderen Amy Johnson rekord. Noget, som Jean selvfølgelig fik diverse medaljer og lovord for, ikke mindst fordi hun udførte den ene bedrift efter den anden i trediverne. I 1935 slog hun således verdensrekorden i flyvning fra England til Brazilien. Denne bedrift skaffede hende en af de allerfornemste ordener, Order of the Southern Cross, sådan at hun blev den første ikke-royale, der modtog den. 

Efter sin flyvning fra England til New Zealand i 1936 blev hun nærmest overdænget med ordener og titler, men med Anden Verdenskrigs udbrud var det slut. Hendes fly indgik i hærstyrken, og hun blev selv forvandlet til noget af en eneboer. Hun boede i Spanien og døde i 1983 efter et inficeret hundebid på Mallorca, som hun nægtede at modtage behandling for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar