tirsdag den 15. september 2020

Kameraet, der så begivenheder og skæbner

Amerikaneren Margaret Bourke-White (1904 –1971) var den første kvindelige fotojournalist, der havde evnen til at få indpas steder, hvor mænd åbenbart ikke fik adgang. F.eks. fik hun lov til at tage billeder af russisk industri under Sovjets femårsplan. Inden da havde hun udmærket sig som den første kvindelige doku-fotograf, og hendes billeder fra Anden Verdenskrig var vidt berømte. Det gjaldt også hendes fotos af socialt udsatte grupper som f.eks.  "World's Highest Standard of Living"-billedet og andre fotografier fra Depressionens tid i Syden.
Kontrasten mellem de fattige sorte, der står i kø foran en plakat med en hvid, glad, smilende og velnæret middelklasse-familie er et stærkt indlæg, der står sig som et socialt udsagn den dag i dag. Dette billede blev senere basis for Curtis Mayfield's album fra 1975, "There's No Place Like America Today". Margaret Bourke-White var i tre år gift med den meget produktive sydstatsforfatter Erskine Caldwell, der bl.a. skrev de berømte bøger "Guds lille ager" og "Tobaksvejen". Selv om ægteskabet altså ikke holdt, samarbejdede de om en bog om forholdene i Syden under Depressionen, "You Have Seen Their Faces" (1937).

Hun var tiknyttet Life Magazine gennem flere år, og kun sygdom (Parkinson) fik hende til at trække sig fra arbejdet som foto-journalist i 1969. Inden da havde hun haft utrolige oplevelser som den første kvindelige krigskorrespondent, bl.a. i Sovjetunionen. Faktisk var hun den første kvinde, der fik lov til at arbejde som krigskorrespondent i kampzoner. Således var hun i Moskva, da Tyskland brød sin ikke-angrebspagt og invaderede Rusland. Her fotograferede hun iøvrigt også Stalin, bl.a. med et smil.

Også dette billede af Gandhi er berømt, og man kan sige, at hun havde en særlig evne til at være dér, hvor der skete store og dramatiske sociale forandringer, men hun havde også øje for andre emner og situationer, som hun mente burde dokumenteres. Kort sagt, hun var en stor og samvittighedsfuld dokumentarist af alt muligt, der rørte sig i tiden.


https://www.buzzfeednews.com/article/gabrielsanchez/margaret-bourke-white-photography

https://www.google.com/search?q=most%20famous%20margaret%20bourke%20white%20photos&tbm=isch&hl=en&sa=X&ved=0CCMQrNwCKABqFwoTCJCx3ofr6usCFQAAAAAdAAAAABAQ&biw=1263&bih=882 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar