mandag den 28. september 2020

Skør - eller "bare" døv???

 

Den stolte oldemor, dronning Victoria af England, med sin datter, datterdatter og oldebarnet, prinsesse Alice af Battenberg (1885-1969), hvis fødsel på Buckingham Palace, hun havde overværet. Den lille prinsesse ser sund og rask ud, men hun var født døv. Noget, der dog ikke forhindrede hende i at blive gift med Prins Andreas af Grækenland og Danmark.

Parret fik tre døtre og én søn, Prins Philip, der senere blev gift med prinsesse Elizabeth af England og derefter blev forvandlet til Hertugen af Edinburgh samt far til de fire kongelige børn, Charles, Anne, Andrew og Edward.

Alice var en meget smuk og stilfuld kvinde, men hendes bizarre opførsel vakte opmærksomhed, og det kom næppe som en overraskelse for familien, da hun fik diagnosen skizzofreni. Selv har hun afgjort opfattet sine impulser som udtryk for den dybe religiøsitet, hun altid havde haft. At hendes adfærd vakte opsigt er der ikke noget at sige til, for hvor mange kongelige personer insisterer på at sove på gulvet, at påstå, at deres hænder har helbredende kraft, at de er Kristi brud, og at Gud sender hemmelige budskaber - bl.a. om passende ægtemænd til de tre unge prinsesser - til dem? Hvor meget af det, der skyldtes hendes døvhed, er dog ikke til at sige, for hun har sikkert levet meget i sit indre, langt mere end i de ydre omstændigheder, hun var underlagt som højfornem prinsesse og ægtemage. 

I årene før og efter Anden Verdenskrig undergik Grækenland, hvor hun havde boet med sin mand siden 1903, mange omvæltninger. Eftersom der også var et statskup, hvor monarkiet blev afskaffet - for senere at blive genindført for nogle år - levede hun med stor politisk uro, også fordi hendes mand fik delvis skyld for den fejlslagne krig med Tyrkiet. Alt dette har formentlig ikke ligefrem hjulpet på hendes mentale tilstand, og i 1930 blev hun sendt til behandling for skizzofreni i udlandet. Samtidig forlod prins Andreas hende og slog sig ned på Rivieraen, medens hun kastede sig ud i kampen mod de læger, der skulle behandle hende, for samarbejdsvillig var hun ikke. Formentlig har hun med sin dybe religiøsitet opfattet dem som "Satans yngel", der forsøgte at komme mellem hende og hendes Gud. At denne gud var speciel for hende, da hun ikke bare blev græsk-ortodoks, men også indstiftede sin egen nonne-orden, "The Christian Sisterhood of Martha and Mary", er der ingen tvivl om.

Der var nogle år, hun tilsyneladende ikke så meget til sin familie, men hun havde dog sporadisk kontakt og boede på Buckingham Palace, hvor hun var født, i de sidste to år af sit liv. 

Det var imidlertid hendes år i Grækenland under Anden Verdenskrig, der har givet hende et navn for eftertiden, da hun viede sit liv til velgørenhed. Bl.a. beskyttede og hjalp hun jødiske flygtninge og fik derfor titlen "Retfærdige blandt nationerne" af Yad Yashem. Født prinsesse og meget fornem, men uden det lette liv, hun kunne have haft uden sine medfødte skavanker, fik hun alligevel en masse ud af det på et personligt plan, fordi hendes indsats svarede til hendes overbevisning.

https://inews.co.uk/culture/television/prince-phillip-mother-princess-alice-battenburg-greece-the-crown-season-3-362992

 

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar