søndag den 12. april 2020

Penis-gudens veje og vildveje i det gamle Rom


De gamle romere må have været ekstremt fantasifulde og åbne for nye ideer om alt muligt for at have mere end 200 guder. En af disse var Fascinus, der simpelthen var en bevinget, erigeret penis. Alt ved ham var PENIS som i denne gengivelse af guden: krop, ben og hale på guden bestod af penisser. Vingerne betød selvfølgelig, at han let og ubesværet kunne komme omkring for at "velsigne" kvinder, og det siger en del om ham, at han foretrak sovende kvinder, som han rigtig kunne overraske.

Hos grækerne skiftede han navn til Priapus, og også dér har man fundet masser af kunstneriske udtryk for hans væsen og bedrifter begge steder.

Fascinus regnes tilmed for den sandsynlige far til Roms sjette konge, nemlig Servius Tullius, der var søn af en fornem kvinde, der var krigsbytte fra et fremmed land. Hun blev slave i kong Tarquinius hus og var angiveligt jomfru, da der pludselig kom en bevinget penis flyvende og gjorde hende gravid. Resultatet af dette overraskelsesangreb var sønnen Servius Tullius, der som søn af sin mor, voksede op i den kongelige husholdning, hvor han minsandten endte med at ægte kongens datter og derpå selv blive konge. Det betyder faktisk, at denne slave - der dog også kaldes "vestalinde" - kunne få sig et ikke-"legitimt" sex-liv og blive mor til en fremtidig konge. Sikke en mulighed for en rask kvinde med drift og ambition til lidt af hvert!
Set med nutids-øjne er alt dette jo ellers tydeligvis den perfekte, mandlige ideologi, der giver frit spil for mænd og deres medfødte "kammerat". Altså det glade vanvid, men sikkert ikke langt væk fra visse mænds tanker og drømme.