fredag den 17. april 2020

Hvad er lykke?

Da jeg så dette herlige foto af lille Ritchie, der var lammet i bagkroppen, men som nu fik mulighed for at opleve det, alle hunde elsker, nemlig at suse afsted og sige "VOV!!!!" til hav, måger og mennesker, var det for mig som at se SAND lykke beskrevet bedst muligt. Sådan skal det være, når det nu engang er det, ens instinkter påbyder én at gøre. Jeg mener nemlig, at krop og sjæl er forbundet i øjeblikke med sand lykkefølelse.
Man ser noget af det samme i dette foto af Stephen Hawking, der så at sige har mistet sin krop til en forfærdelig sygdom, men som pludselig får mulighed for (helt konkret) at svæve.

Uden hjælp fra de to herrer i billedet kunne Stephen Hawking ikke gennemføre denne episke flyvetur, men sand lykke en nu merer en aktiv proces, hvor man selv er med og ikke bare får det forærende af andre. Dér tror jeg, at mange - især kvinder - begår den fejl, at de forventer at blive GJORT lykkelige af andres handlinger. Den form for lykke ser jeg som noget meget, meget skrøbeligt, der kan blive taget fra én når som helst, og fordi man ikke selv har været en del af skabelsen af denne lykke, sidder man tilbage, tom og deprimeret.

Paradoksalt nok kan fråds og gnasken-gumlen fylde en med en dyb lykkefølelse. Serotoniner frigøres, og sjælen fatter nyt mod, samtidig med at man risikerer at æde sig en pukkel til. Det er jo ikke så godt, men så kan man heldigvis opnå en følelse af lykke ved at tabe sig.

Annoncen er selvfølgelig fup, og man kan ikke undgå at blive sur, når man opdager, at det eneste, man taber, er penge.


Er beboeren af dette værelse pr. definition lykkelig? Ikke pr. definition, men måske på et andet og lavere plan, for jeg vil såmænd ikke benægte, at uden penge får vi det svært i vort samfund. Dog er jeg ret sikker på, at penge ikke er en garanti for lykke ....
Desuden er der en sandhed, vi ikke skal glemme: "Nogle skaber lykke hvor de går, andre når de går." Jep, sådan er det med det, for nogle hoverer måske ligefrem over de ikke nær så lykkelige medskabninger, der bevidner deres lykke. At skabe lykke, giver lykke, men der er inge garanti for, at det lykkes i alle tilfælde, faktisk glipper det nok oftere.
Hvis man skal forsøge at definere lykke, så står man over for mange problemer. Først og fremmest mangler der jo altså en definition, som alle kan blive enige om. Lykke kan altså ikke vejes og måles eller bestemmes mht. bestanddele eller holdbarhed. Det er noget individuelt, der veksler fra menneske til menneske, så en videnskabelig definition er altså umulig. Sært nok, når nu det er noget, som alle verden over ønsker og leder efter.
Flosklen "jeg vil gøre dig lykkelig" hører til en almindelig omgang kurmageri, og det er nok også noget, som den, der siger det, virkelig mener. Han/Hun ØNSKER at gøre den anden part lykkelig, men projektet er næsten altid dømt til at mislykkes, fordi de er to forskellige mennesker med hver deres opfattelse af et lykkeligt liv. Hvor han måske er vild med hurtige biler, så elsker hun babyer og drømmer om at få 10 styks, hvilket ville gøre ham desperat og dybt ulykkelig.

Lykken tilmed lunefuld, som det fortælles i en gammel schlager, så man skal nok være forsigtig med at forvente for meget af den. Foreløbig kan man måske nøjes med at glæde sig over, at "enhver er sin egen lykkes smed" .....





















Ingen kommentarer:

Send en kommentar