mandag den 20. april 2020

Børnebog fra en voksen synsvinkel

En af de bøger, jeg har fundet i min store bogsamling, og som jeg ikke anede, at jeg havde, er Niels Bredals "Børne Speigel" fra 1568. Den er ikke ret stor, men fuld af kærlige formaninger og gode råd til de søde små i rimform. Man får faktisk indtryk af, at forfatteren kan lide børn og ønsker at kommunikere med dem, men via belæringer, der tager udgangspunkt i kroppen og dens forskellige funktioner i sociale sammenhæng
Hvad forfatteren, Niels Bredal, angår, så må han have været en interessant mand, for han bestred flere embeder og skiftede arbejdsområde på vellykket måde, hvilket ellers aldrig har været nemt for nogen. Han startede som munk, men på et tidspunkt efter reformationen i Danmark 1536 forlod han klosteret, giftede sig og blev rektor ved Vejle Latinskole. På et tidspunkt var han samtidig sognepræst i Vinding. Man sagde om ham (måske som hans eftermæle?), at han var "en hederlig og vellærde mann", og hans særlige pædagogiske evner fremhæves også: "Hr. Niels Bredal, fordum Skolemester var en fin lærd og skikkelig mann til ungdommens optugtelse."



Bredal har altså skrevet det første pædagogiske værk på Dansk, nemlig "Børne Speigel", men han havde dog også øje for børns behov, og selv om han kommer med en masse af de "fornæmmeligste Lærdomme", så mener han også, at børn ikke skal "alle tide forbiuidis at lege". Pædagogikken er vigtig, men lærdom hører sammen med et vist mål af skæg og ballade for de unge mennesker.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar