mandag den 13. april 2020

Bloody Mary

Jeg har altid syntes, det var så synd for den dronning Maria I. af England (1516-1558), også kaldt Maria Tudor eller Maria den Blodige. Hendes ry og sikkerhed svingede med faderen, Henrik VIII's libido, for så længe hendes forældres ægteskab var det, der gjaldt, var hun prinsesse. Når hans lyster fik ham til at forkaste sin dronning for den første i en lang række nye koner, nemlig Anne Boleyn, forvandledes hun til "bastard", og det var ikke misundelsesværdigt dengang. Sådan gik det frem og tilbage, gang på gang, og selv som dronning blev hun i bedste fald betragtet som en overgangsfigur i den engelske kongerække, dvs. som en parantes mellem sin halvbror, Edward VI - der iøvrigt var imod hendes krav på troenen - og sin halvsøster, Elizabeth I.
At hun gjorde et ihærdigt forsøg på at få genetableret den katolske tro som statsreligion, der jo også var knyttet til hendes royale legitimitet, skaffede hende tilnavnet "Den blodige", for der røg jo altså omkring 300 protestanter, der bare ikke ville lade sig omvende. Og så var der hendes ægteskab med Filip II af Spanien, her set på et maleri af Hans Eworth. 

Ligesom sin far før hende var hun besat af ønsket om at føre kongelinjen videre ved at få en søn, og som 37-årig accepterede hun sin fætters, Karl V, forslag om at ægte hans søn, Filip. Efter at have set et portræt af den unge prins, erklærede hun sig straks forelsket i ham, og de blev gift i 1554. Allerede samme år mente hun, at hun var gravid og proklamerede denne "sejr" til højre og venstre. Netop derfor blev hun så meget desto mere til grin, da det viste sig, at der var tale om en "falsk graviditet", der formentlig skyldtes svulster i underlivet. Det samme gentog sig senere, og det er forfærdeligt at tænke på, at stakkels Maria ikke blev mødt med større forståelse. Hendes symptomer forekom samtiden forvirrende, for kroppen svulmede op, og hun lignede måske en gravid, men var det altså ikke på noget tidspunkt. Det fik hun heller ikke flere muligheder for, da hendes mand måtte forlade England for at tage sig af sit eget udstrakte rige, som han arvede efter sin far i 1556.
Når man gør Marias indsats som dronning op, så kan det være svært at se hende som en dygtig og effektiv regent, for hun overstråles unægtelig af sin halvsøster, Elizabeth I. Der herskede store religiøse spændinger i landet, og det var i det hele taget en urolig tid, bl.a. på grund af fejslagen høst, men hun klarede det. Inden hende havde der kun været to andre regerende dronninger, nemlig Jane Grey og Matilda af England, og ligesom dem beviste hun, at kvinder kan regere, hvilket blev til gavn for hendes søster og efterfølger, Elizabeth I.

https://www.smithsonianmag.com/history/myth-bloody-mary-180974221/



Ingen kommentarer:

Send en kommentar