onsdag den 15. april 2020

Danske dødsstraffe


Her ser vi Struensees lig udstillet efter henrettelsen i 1772. Ikke noget kønt syn og ret ubegribeligt, at folk, der kom for at se det, ligefrem tog en kikkert med.
Hvad Johann Friedrich Struensee angår, så var han en farlig forfører, der fik bragt ikke-blåt blod ind i kongerækken med den datter, Louise Augusta, han fik med dronning Caroline Mathilde.

"La petite Strunsee", som den udenomsægteskabelige prinsesse blev kaldt, fik nemlig som voksen datteren Caroline Amalie, der blev dronning af Danmark gennem ægteskabet med Christian VIII.

Ikke bare forførte Struensee dronningen, men tiltog sig også mere og mere magt over den sindssyge konge Christian VII. Det betød bl.a., at han kunne tildele sig selv nogle flotte titler samt rage diverse goder til sig. Derfor blev han væltet og derpå straffet med lovens strengeste straf, hvilket i sig selv er som en illustration til det gamle ord om, at "hovmod står for fald": han gik for vidt ....
Hvad dødsstraf angår, så blev det først afskaffet i 1930, men fik en kortvarig renæssance efter krigen, hvor der blev afsagt 78 dødsdomme og fuldbyrdet 46.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar