fredag den 24. april 2020

Napoleon og hans list

Da Napoleon I blev placeret på Elba, var han selvfølgelig ikke begejstret, for var han ikke kejser? Skyldte Frankrig og historien ham ikke en højere placering end som fange på en lille, snoldet ø? Nok havde han masser af goder, blev behandlet som "guvernør", men hvad er sådan noget værd, når man har været kejser?

Eftersom det lykkedes Napoleon at få et venligt og fortroligt forhold til sine vagter, hørte han også om deres privatliv. Den ene vagt var vildt forelsket i en kvinde i Firenze, og det udnyttede den snu fange til sin fordel ved at hævde, at denne kvinde var utro med en anden mand. Vagten ikke bare slækkede på overvågningen, men aftalte med Napoleon, at han kunne tage en hemmelig smuttur til Firenze for at tjekke op på kæresten og hendes troskab.
Sikkert som en del af sin flugt-strategi fik Napoleon vagten til at udsætte sin rejse til et tidspunkt, hvor en flugt fra Elba var lettest at gennemføre, og så gik det ellers i fuld fart væk fra øen i februar 1815. At denne flugt ville ende på Saint Helena havde Napoleon nok ikke forestillet sig, men sådan gik det den detroniserede kejser, der døde på den lille ø af noget, der ligner mave-kræft, men som kan være noget mere dystert. Englænderne er i hvert fald blevet mistænkt for mord lige siden da ....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar