søndag den 5. april 2020

Dødssynder

Her ser vi en endeløs række af tykke damer, der synder imod deres diæter, men er det en SYND? Der må skulle mere til for at definere end "synd" som en DØDSSYND. Desuden er ordet blevet fyldt med ny betydning, sådan at det f.eks. er synd for nogen, der ikke selv har forbrudt sig. Træd en eller anden over tæerne uden at ville det, og så er det synd for denne person.

Dyr er uskyldige, for de begår ikke den synd at gøre ting, der er bevidste overskridelser af det, man kalder "Guds vilje". Syndsbegrebet er nemlig forbundet med religionen, og uden dette fundament ville der formentlig ikke være nogen synd, kun en form for menneskelig ubesindighed. Jesus formodes at have ofret sig for vore synders skyld, og nogle kirkelige instanser jonglerer med det, de kalder synd. Hos katolikkerne kan man således få syndsforladelse ved at gå til skrifte og bekende sine synder.

Man regner med syv DØDSsynder, der fører synderen lige ned i Helvede. De blev postuleret af en ægyptisk heremit, der dog regnede med otte dødssynder. I den katolske kirke blev disse otte til syv, måske fordi 7-tallet regnes for helligt. Ifølge katolikkerne er frådseri, liderlighed, grådighed, vrede, forfængelighed, misundelse og dovenskab noget, der udspringer af det samme, der førte til Lucifers fald, nemlig hovmod. Dvs. at alle de syv dødssynder udspringer af hovmodet, og det lyder sådan set meget logisk i mine ører.

Synder ses jo ellers ofte som det samme som "udskejelser", der alle har et fysisk udspring. Man bliver grebet af sexlyst og kaster sig ud i både det ene og det andet, der alt sammen regnes for syndigt, eller man æder sig fordærvet i rene madorgirer.
Nu, hvor man kan se TV-programmer med amerikanere, der har ædt sig til en vægt på f.eks. 300-400 kg, og som ikke har været uden for en dør i årevis, så er det vist lige før, nogle  af dødssynderne får nyt liv i vores bevidsthed ...

https://www.dagens.dk/videnskab/de-syv-doedssynder

https://www.religion.dk/er-de-syv-doedssynder-aktuelle-i-dag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar