torsdag den 9. april 2020

Når gud Mammon regerer

Jeg har altid undret mig over, at denne person - Donald Trump (eller som jeg kalder ham: tRump) - blev valgt som præsident. Forklaringen er selvfølgelig, at USA er i pengenes vold, fordi de stadig hylder ideen om "Den amerikanske drøm". Den kan opsummeres nogenlunde sådan: "Enhver er sin egen lykkes smed, og selv om man starter som gadefejer, så kan man godt ende som multimillionær". Lykke defineres som "penge på kistebunden" og i hvert fald ikke i Skattevæsenets gemmer.
"Den amerikanske drøm" indeholder bestemte værdier og idealer, der lever videre i befolkningen, selv om samfundet konstant udvikles og forandres. Mange ser vel nærmest drømmen som et løfte om succes, for de er da ikke "fødte tabere", vel? Så længe drømmen understøttes af virkeligheden, er der ingen ko på isen, men der skal ikke meget til, før sociale begivenheder, (der måske burde have været til at forudse), får dette usikre bygningsværk til at ramle sammen. Den, der falder, falder hårdt, for amerikanerne mangler et socialt sikkerhedsnet à la vores.
Hva' FANDEN er meningen????? Selv ultra-fattige mennesker har vel borgerrettigheder, der beskytter dem. Meget kunne tyde på, at hvis de har rettigheder, så er der dem, der ønsker at fratage dem dem, så de kan få "ryddet op" i gaderne - eller rettere sagt: gadeBILLEDET, for det skal jo se pænt ud, ikke?

Et sørgeligt billede af et system, der virker komplet nådesløst. Måske fyren hér er veteran f.eks. fra Vietnam-krigen, og hans hund er vel et gadekryds, som der er masser af over there. (Det lader til, at visse amerikanere "løser familiens hundeproblemer ved at køre "overflødige hunde" et eller andet sted hen og "sætte dem fri"). Kort sagt, kæledyret bliver let offer for den form for køb-og-smid-væk-kultur, der regnes for "naturlig" ....

Og her har vi så Gud Mammon, og ham har de valgt, selv om de fleste amerikanere går meget op i deres tilhørsforhold til den kristne kirke. At netop Jesus siger barske ting om Gud Mammon burde få disse mennesker til at ændre kurs, men nej. I Matthæusevangeliet 6,24 siger Jesus: "Ingen kan tjene to herrer. Han vil hade den ene og elske den anden, eller holde sig til den ene og foragte den anden. I kan ikke tjene både Gud og Mammon." Klar tale, ikke noget at tage fejl af, men det gør de nu alligevel, for de hylder Mammons ypperstepræst, Mr. tRump, som et forbillede for den velstand og fremdrift, der er selve drivkraften i "den amerikanske drøm".
I praksis betyder det, at de er uden tanke for, at det kan betyde NUL forståelse for sociale forhold. At hans samfundsmodel bygger på hære af lavtlønnede, velafrettede borgere, der måske hutler sig igennem med to eller tre jobs og ikke har råd til at blive syge, glemmer de for drømmen om AT BLIVE SOM tRump med masser af mammon, postordrebrud fra Rusland og spændende bekendte verden over. At han i virkeligheden er en inkarnation af principperne bag den gamle Gud Mammon, forstår de ikke ....
Her, sagt på falderebet, jeg kender mange amerikanere både i internettets og virkelighedens verden, og jeg kan lide rigtig mange af dem som personer. De er simpelthen for gode til i den grad at lade sig narre af et uhyggeligt system og en pik-ansjos som tRump.









 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar