onsdag den 15. april 2020

Når man er både han og hun - samtidig

Gudinden Afrodites søn med guden Hermes fik navnet "Hermaphroditos", men da han blev objekt for kildenymfen Salmacis lyster, så skete der ting og sager. Først afviste han den forelskede nymfe, hvilket gjorde hende så ulykkelig (og vred?), at hun uden videre forenede sig med ham ved at smelte sammen med ham. Dvs. at hans og hendes legemer forenedes, men ikke på den sædvanlige måde, når det gælder kærlighed og lidenskab. Næh-næh, hun blev i bogstaveligste forstand ét med sin elskede, og sådan forvandledes Hermaphroditos til en tvekønnet gud. Meget raffineret og særdeles avanceret, men åbenbart virksomt, for sådan forblev det.
I andre mytologier er det tvekønnede det oprindelige. Ymer i nordisk mytologi er således i stand til at avle med sig selv, og rimtudserne fødes i hans armhuler. Hvad den på mange måder specielle guddom Loke angår, så overgår han de fleste mht. skaberkraft, for han kan skifte køn efter behag og er f.eks. mor til den ottebenede hest Sleipner.

Ifølge Platon var den oprindelig form det tvekønnede, men guderne blev misundelige på disse "androgyner", som de blev kaldt og spaltede dem i to. Dette har så medført hver halvdels bestandige jagt på sin anden halvdel, sådan at de igen kan blive ét. Noget, der ofte har givet anledning til stor forvirring og almen uro.

Det er en sjov tanke, at denne nydelige fugl - en direkte efterkommer af dinosaurerne! - ikke er nær så interessant som den regnorm, den er ved at sætte til livs. Sagen er nemlig den, at disse orme er ægte hermafroditter, dvs. tvekønnede fra naturens hånd.

Ægte, menneskelige hermafroditter er yderst sjældne, men en af dem, hvis image kommer myten nærmest, er David Bowie. Han lader til at have en - påtaget eller spillet - nærmest flydende personlighed, hvilket bl.a. fremgår på dette plade-cover.

http://www.visdomsnettet.dk/o-1807/

http://denstoredanske.dk/Symbolleksikon/Mennesket/androgyn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar