fredag den 3. april 2020

Hvordan man skaber en Adolf


Et yndigt barn med et lidt betuttet udtryk. Den lille mund ser ud, som om den var overmåde rød og kan såmænd godt lignes ved en rosenknop. Da barnet voksede op, forsvandt munden bag et overskæg, der blev berømt som en af den voksne mands signaturer.
Denne lille dreng, Adolf, blev født den 20. april 1889 og døde (formentlig) den 30. april 1945, hvilket ikke var én dag for tidligt. Faderen var toldfuldmægtig Alois Hitler, og hans mor var dennes tredie kone samt slægtning.


Der er forskellige forlydender om, at Adolf elskede sin mor, men fra en tidlig alder gjorde oprør imod sin far. Alois var en brutal mand, der som barn selv var blevet mishandlet af sin stedfar, og dette mønster videreførte han i sin egen familie, idet han bl.a. ofte pryglede Klara og deres søn, Adolf. Billeder af ham udstråler da også noget, der virker som brutalitet.

Livet havde dog heller ikke været let for Alois, der sine første leveår havde prædikatet "uægte". Hans mor havde været kogekone hos en jødisk familie, og det hører med til Hitler-myten, at hun blev forført eller måske voldtaget af én herfra, således at Adolf i virkeligheden var kvart-jøde. Denne myte, for det er tilsyneladende ikke andet, da historien mangler reelt belæg med skriftligt materiale i form af kirkebøger og allimentations-beviser, etc., er af nogle blevet set som årsagen til Adolfs senere brændende had til det jødiske folk.
Adolfs halvbror, Alois, boede i Liverpool med sin irske kone Brigid, og det var her deres søn, William Patrick Hitler, blev født. Han forsøgte på et tidspunkt at slå mønt af sit slægtskab med den onkel, der nu var kendt som Der Führer, og det siges, at da det glippede, truede han ham med at afsløre hans jødiske aner for verden. Måske det er derfor, at Adolf forbød enhver omtale af sin slægt og fik også den kirkegård, hvor mange familiemedlemmer var begravet, jævnet med jorden og omdannet til militært øvelsesområde. Desuden - og det virker temmelig pudsigt - forbød han i Nürnberglovene kvinder under 45 år at tage arbejde i jødiske husholdninger.

At hans senere kone, Eva Braun, havde jødiske aner, vidste (formentlig) hverken han eller hun, for denne viden er tilsyneladende først kommet frem længe efter deres (formodede) selvmord i 1945.

Det er for nemt at sige, at det, der skabte den højtråbende galning, og som blev skyld i enorme lidelser både i og uden for Tyskland, var et produkt af en brutal barndom gennem flere slægtled. Mange andre har været ude for lige så slemme eller måske ligefrem værre ting uden at blive til Hitler. Han var speciel og må have haft en personlighedsbrist, der var forbundet med narcissisme og andet af samme skuffe ...

Adolf Hitler-positur allerede som barn: de korslagte arme er symbol på tillukkethed og afstandtagen, medens hovedets lidt bagoverbøjede holdning viser stolthed og trods ...



Ingen kommentarer:

Send en kommentar