onsdag den 15. juli 2020

Luder-/Madonna-myten og Ripper-mord

Den amerikanskfødte historiker Hallie Rubenhold har udgivet bogen ”The five” om Mary Ann ”Polly” Nicholls, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes og Mary Jane Kelly. Disse navne genkender man måske ikke sådan lige på en studs, men det drejer sig altså om de fem ofre for Jack the Ripper, som eksperterne er enige om. (Antallet er dog et stridspunkt, for andre er overbevist om, at der i virkeligheden var elleve myrdede kvinder, der kan tilskrives Englands mest berømte/berygtede kvinde- og seriemorder).
Hvorom alting er, så er disse kvinder altid blevet omtalt som "prostituerede", og der har ligesom ligget en antydning af, "at så var de selv ude om det". Kvinder, der levede et aktivt sexliv - om så det var gennem prostitution - blev jo anset for "faldne" og uværdige til den respekt, som borgerskabets dydsirede døtre modtog som en selvfølge.


Hele denne historie om de fem ludere, der blev myrdet af Jack the Ripper, har forarget Hallie Tubenhold. Hvad der har overrasket hende mest er imidlertid, at der ikke er belæg for at beskrive tre af disse fem kvinder som prostituerede. Ikke desto mindre er det altså sket helt automatisk, og man må spørge sig selv om, hvordan det er gået til, når Polly og Catherine rent faktisk arbejdede som tjenestepiger og på vaskerier, mens Annie blev forsørget af sin mand. De to andre var (deltids) prostituerede, selv om den svenskfødte Elizabeth også arbejdede som tjenestepige i Göteborg og i området omkring Hyde Park, foruden at hun havde åbnet en kaffebar i det østlige London. Det var dog kun den 25-årige Mary Jane Kelly, der fik prædikatet prostitueret på sin dødsattest.


Jeg tør vædde med, at denne Automatiske (???!!!) klassificering af de kvindelige ofre har noget at gøre med det Luder-Madonna-billede, der er blevet brugt af mænd op igennem tiderne. Når en kvinde havde forladt den gængse kvinde-sfære og tilmed kunne anses for at bedrive en eller anden form for seksuel aktivitet, så har det pirret datidens kriminologer. Det var "sexet" i deres øjne, selv om den pågældende kvinde i virkeligheden var et hårdtarbejdende og misbrugt individ i et mandssamfund og ikke ydede en seksuel service af lyst, men af nød.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar