torsdag den 2. juli 2020

Duftevand og den slags

Moderne mennesker vil gøre noget nær alt for ikke at lugte af det, de er, nemlig mennesker. Efterhånden er det blevet sådan, at vi bedre tolererer en hørm af f.eks. jasminer de allermest uventede steder end de naturlige dufte, der anses for frastødende. (Hvilket nogle af dem vel også er ....) Ergo: camouflage skal der til, for at man kan begå sig ....


I visse epoker af vor historie har vi foretrukket at hælde på i stedet for at vaske/skrabe af: et bad var en luksus og/eller noget direkte syndigt, så man sprøjtede sig med alle mulige former for parfume. Faktisk lader det til, at parfumer blev opfundet for omkring 4000 år siden, men det blev først virkelig moderne i Europa i det 1400de århundrede.

Nemlig, det er målet: "Fragrant As the Flowers"! Der er et utal af dufte, og nogle sigter mod en større "vildskab" end roser, hyacinter, etc.. Der kan godt være en blomsterduft, men selve substansen kan også indholde ingredienser fra dyreriget som f.eks. ambra, der dannes i tarmen hos kaskelothvaler, og som har en sødlig lugt. Spøjst nok, kan man sige, høstes det som hvalbræk, der - hvis man er heldig - skyller op på en strand. Altså noget, der er så eksotisk, at det er virkelig dyrt, og der fortælles om folk, der har tjent kassen ved at finde den slags uhumske biprodukter af hvalers fordøjelsessystem og sælge det til højest bydende. En anden form for ambra findes i staude-planter, og de har også en sødlig duft, men har ikke samme værdi som det dyriske produkt.
Der er flere tusind forskellige duftstoffer, hvoraf langt de fleste nu produceres syntetisk. Det skyldes både dyre-etiske regler og fordyrelsen ved fremstillingen, for det er altså dyrt at skaffe og "bearbejde" f.eks. de knuste biller, der før i tiden indgik i produktionen.

Hvad er formålet med parfumer? Tjah, den tjener jo altså flere formål: at sløre den menneskelige duft, at låne en dejlig duft fra noget, vi selv kan lide at stikke snuden i, men også til at signalere, at vi er rene og velplejede. Alt sammen noget, parfumen gør på en fortrinlig måde ....



 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar