lørdag den 18. juli 2020

Andre livsformer i vor midte


Jeg ved ikke, hvad det koster at reservere sådan en parkeringsplads, men det er under alle omstændigheder er smukt træk at frelse et gammelt træ fra at blive fældet. Hvem ved, hvor mange år det har på bagen, for man må huske på, at det sagtens kan være flere hundrede år. ERGO: respekt for alderdommen, også selv om det ikke drejer sig om en livsform, vi kender så meget til.
Det vi ved er alt sammen noget biologisk, nemlig forskelligt vedrørende plante-stofskiftet, men ikke noget som helst om, hvordan en plante oplever at være plante. På det punkt må vi simpelthen bare gætte os frem ud fra vore egne oplevelser.


Har planter et sjæleliv? Tjah, hvorfor ikke? De har så meget andet og er faktisk mægtig interessante, hvilket f.eks. fremgår af denne Wikipedia-artikel: "Planter (Plantae) eller planteriget er et rige, der hører under eukayoterne. En plante defineres som en autotrof organisme, der kan formere sig med anisogameter. Herved adskiller planterne sig fra f.eks. både dyr og svampe der er heterotrofe. Andre væsentlige kendetegn er at plantecellerne har cellevægge, som består af cellulose og at (langt de fleste) planter er i stand til at udføre fotosyntese. Evnen til fotosyntese er en (af flere) væsentlige forudsætninger for planternes autotrofi.
For de fleste mennesker er en plante et velkendt begreb omfattende urter, buske og træer med grønne blade, stængler eller stammer, og rødder. En hel del planter afviger dog fra disse velkendte kendetegn. F.eks. kan den grønne farve (klorofyl) mangle, rødderne kan mangle og der er mange andre afvigelser. Andre velkendte begreber som blomst og frø er forbeholdt en gruppe planter kaldet frøplanter.
Alger er en bredt sammensat gruppe af organismer, hvoraf kun nogle (eller ingen) henregnes til planteriget. Svampe regnedes tidligere med til planteriget, men placeres i dag i deres eget rige. Laver er symbiotiske organismer bestående af en alge og en svamp.
Planter har stor betydning for både mennesket, dyr og for klimaet. Planterne er via fotosyntesen den primære kilde til den ilt som alle dyr (og mennesker) indånder. Desuden er planter den primære fødekilde for en stor gruppe dyr, planteæderne, men også for mennesker og en række andre "altædende" er planter en afgørende vigtig fødekilde. Træer spiller en stor rolle som kilde til brændsel og tømmer. Og for mennesket spiller planter også en stor rolle indenfor medicin og symbolik.

En trumatisk oplevelse i planteverdenen, hvis de altså er i stand til at registrere det som en livsbegivenhed ...

Ja, det med blomster og bier er jo blevet et begreb for os mennesker, så tanken om, hvordan blomster oplever processen farves selvfølgelig af vores ideer og tilmed moralbegreber. Ret fantastisk, at disse væsener, der sikrer vore livsbetingelser - nemlig ved at gøre det muligt for os at ånde - kan beskrives af os, men ikke forstås ud fra deres egne oplevelser af livet. Tanken om et plante-bevidsthedsliv forekommer os at være ret science fiction, men det viser mere om vore forståelses-begrænsninger end om deres ....



https://www.haveabc.dk/38/planteogshy%3Bfysiologi





Ingen kommentarer:

Send en kommentar