onsdag den 8. juli 2020

Gammel vin på nye flasker


Leo Trotsky taler til soldater fra Den Røde Arme

Hvad gør man, når man stilles over for den opgave at erstatte noget, man selv har været med til at nedbryde? Tjah, da Lev Davidovitj Troskij, som vi kender som Leo Trotsky (1879-1940), skulle have Den Røde Hær op at stå, så han tilbage i tiden og lavede en ny hærmodel over den gamle, nemlig den zaristiske, såkaldt Hvide Hær, han havde været med til at bekæmpe. Det eneste, der ændredes, var visse betegnelser, som de nye røde officerer så skulle lære, men det var let nok, for han genbrugte også en hel del af zarens gamle officerkorps, der blev placeret i nøglepositioner. Nok skulle de betegne visse ting anderledes, men det var den samme gamle skuespil, som de før havde deltaget i, så de kendte deres roller ud og ind ....


Der var dog én nytilføjelse, nemlig de spioner, har indsatte i hærenhederne. Deres opgave var at holde øje med soldater og officerer og desuden sprede kommunismens ideer. 


Selv om Trotsky, der var en af lederne fra oktoberrevolutionen, efter bilæggelsen af visse stridigheder blev regnet for Lenins næstkommanderende og dermed hans naturlige arvtager, så var det jo altså Stalin, der vandt denne historiske magtkamp. Efter sin eksklusion fra partiet i 1927 og deportation fra Sovjetunionen to år senere blev han en fredløs flygtning, der endte i Mexico, hvor han bl.a. fandt tid til en affære med maleren Frida Kahlo.


Ramon Mercader på et hospital i Mexico efter attentatet på Trotsky

Den 20. august 1940 blev den tidligere sovjetiske revolutions- og borgerkrigshelt imidlertid angrebet af NKVD-agenten Ramon Mercader med en isøkse i sit hjem i Mexico og døde nogle dage efter.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar