torsdag den 9. juli 2020

Jordemoderen Agnodice

Agnodice eller Agnodike er en legendarisk skikkelse fra det 4de århundrede f. Kr., der brød med forskellige fordomme omkring kvinders gøren og laden, samt ikke mindst kunnen. Ifølge myterne - og hun er muligvis ikke en ægte historisk skikkelse - var hun den første kvindelige jordemoder eller læge i antikkens Athen.


Når man overhovedet ved noget om hende i dag skyldes det den romerske forfatter Gaius Julius Hyginus, der har fortalt om hende i sin "Fabulae". Han fortæller, at hun studerede medicin forklædt som en mand, da det dengang var forbudt kvinder at udøve medicin. Eftersom Athens kvinder var vilde med hende og alle ønskede hende ved deres side, når de fødte, blev de mandlige læger jaloux og anklagede hende - der jo var  forklædt som mand - for at have forført barselskvinderne.
Ved den efterfølgende retssag afslørede hun sit køn, hvilket kunne have kostet hende livet, da hun jo havde brudt loven, men alle hendes patienter forsvarede hende og fortalte, hvor højt skattet hun var som jordemor. Dette førte til, at loven imod kvindelige læger blev ophævet. Selv om historien om hende måske bare er en myte, blev hun et symbol for kvindelige læger og andre, der studerede og praktiserede medicin.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar