torsdag den 9. juli 2020

"Udyret" med den skønne sjæl



Dette er Julia Pastrana, der blev født i Mexico i 1834. Hun adskilte sig fra andre omkring sig ved en formidabel hårvækst, der bredte sig over hendes ansigt samt hele hendes 135 cm høje krop. Alle veg tilbage fra hende i hendes hjemby, da de så hende som et uhyre, så hun løb hjemmefra. På sin flugt mødte hun en mand, der arbejdede i et cirkus, og han tilbød hende et job som "freak" - altså som cirkus-vanskabning, da folk dengang jo elskede at se den slags uheldige skabninger.


Efter at hun havde tjent en god slat penge som "freak", fattede hendes manager, Theodore Lent, for alvor interesse for hende. Derfor friede han til hende for derved at sikre sig denne guldklump til evig tid.  Det fortælles, at hun var forelsket i ham, og deres ægteskab fungerede i hvert fald på ét plan, hvilket afsløredes, da hun fødte en søn, der tydeligvis havde arvet hendes sygdom. Desværre - eller måske heldigvis? - døde den lille bare nogle timer senere, og selv døde hun et par dage efter, hvilket dog ikke afholdt hendes grådige ægtemand fra at bruge hende og deres døde søn som indtægtskilde, for han lod dem mumificere, så han stadig havde noget at udstille. Senere fandt han endnu en behåret kvinde i Tyskland, som han også fik kløerne i og forvandlede til "Pastranas søster".


Under Julias og hendes ægtemands rejser i Europa var der mange, der skrev om hende som "verdens grimmeste kvinde", men en englænder, Francis Buckland, beskrev hende i 1868 som en elskværdig person med en meget smuk stemme og et talent for dans. Desuden fortalte han, at hun talte tre sprog og var overmåde generøs med pengegaver til fattige og nødlidende.


Hendes mumificede lig blev stjålet den ene gang efter den anden, men i 2005 blev det fundet i en skraldespand i Norge. Efter store diskussioner og pres fra nogle af hendes nutidige fans besluttede man at begrave hende på normal vis på en kirkegård i Sinaloa de Leyva, der ligger nær ved hendes fødested. Sønnens mumie holdt dog ikke til sådan en rejse, for det smuldrede og gik til.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar