fredag den 3. juli 2020

Den morderiske præst


Hans B. Schmidt (1881–1916) was a tysk romersk-katolsk præst, der som den første og eneste af sin stand blev dømt og henrettet for mord i USA.
Både hans mors og fars side af familien var kendt for mentale problemer af forskellig art, og flere af dem opførte sig meget bizart. Hvad Hans angik, så viste hans fascination af blod og død sig tidligt, bl.a. ved at han ligefrem besøgte slagterier for at overvære død og lemlæstelse af slagtedyr. Han blev også tidligt kendt for at være bisexuel og meget promiskuøs, hvilket jo ellers brød med den dybe religiøsitet, som han påstod at besidde. Bl.a. hævdede han, at det var selveste St. Elizabeth, der havde ordineret ham som præst, og han hørte jævnligt stemmer, der bød ham at gøre dette eller hint "i Guds navn".


Alle hans forskellige udsvævelser blev dog for meget for hans menighed, der indgav en klage over ham, hvorefter han besluttede sig for at emigrere til USA. Her fortsatte han sit levned og fik bl.a. en  affære med en østrig-ungarsk emigrant, Anna Aumüller, som han påstod, at Gud havde bedt ham om at "elske". Han udfærdigede tilmed en falsk vielsesattest og hævdede desuden at han ville forlade præsteembedet for hende. Samtidig med denne affære havde han imidlertid et forhold til en tandlæge ved navn Ernest Muret.

Politimanden, dern efterforskede sagen sammen med Ernest Muret.

På et tidspunkt fortalte Anna ham, at hun var gravid, hvilket åbenbart ikke huede ham, da han - angiveligt på Guds bud - myrdede og voldtog hende samt drak hendes blod, da hun lå døende. Derpå parterede han hendes lig og smed de forskellige kropsdele ud fra en færge på East River. En handling, der tilsyneladende ikke berørte ham, for han forrettede forskellige kirkelige handlinger lige efter at være kommet hjem fra denne uhyggelige færgetur.
Da man begyndte at finde stumper af Annas lig, indledte politiet en intens morderjagt, og den resulterede i, at Hans Schmidt blev afsløret og fængslet. Efter en retssag, der mere var en enorm mediebegivenhed, og hvor han forsøgte at redde sig ved at spille sindssyg, blev han dømt til døden i den elektriske stol.
Samtidig med efterforskningen af mordet på Anna mistænkte man, at han havde begået mange andre mord, bl.a. på en 9-årig pige, som en anden mand ellers var blevet dømt og fængslet for, men det er aldrig blevet bevist.

Gado, Mark: "Killer Priest: The Crimes, Trials, and Execution of Father Hans Schmidt". Westport, CT: Greenwood, 2006


Ingen kommentarer:

Send en kommentar