torsdag den 16. juli 2020

Når en (fiks) ide bliver dødelig ....



Franz Reichelt (1878–1912) - også kendt som Frantz Reichelt og François Reichelt - var franskmand, men født i Østrig. Han var skrædder, opfinder og faldskærmspioner,. Det sidste gav ham kælenavnet "Den flyvende Skrædder", selv om han nu er mest kendt for ikke at flyve, men at falde - 57 meter - fra Eiffeltårnet ....


Dette dødelige spring var et led i hans afprøvning af og bevisførelse mht kvaliten af den bærbare faldskærm, han selv havde opfundet. Flyvning var hans store interesse, og han var blevet helt vild med tanken om at konstruere en faldskærm, som flyveren kunne bære på kroppen, og som ville redde ham, hvis han blev nødt til - eller måske selv ønskede - at forlade flyet, medens det var i luften. Han startede sine tests med dukker i menneskestørrelse, som han lod falde fra femte etage i den bygning, hvor han boede, og disse test forstærkede hans tro på sin ides bæredygtighed.


Forsøgene med uskadte dukker dannede nok baggrund for den tilladelse han endelig opnåede i 1912 efter mange, mange ansøgninger: han fik lov til at teste sin faldskærm oppe fra Eiffeltårnet, men man er nok gået ud fra som givet, at han ville bruge dukker. Da han ankom den 4. februar, gjorde han det imidlertid klart, at det ikke var dukker, der skulle iføres hans faldskærm, men ham selv, og at han havde i sinde at springe ud fra tårnet. Flere velmenende personer forsøgte at få ham til at skifte mening, men nej, han var så overbevist om sin opfindelses genialitet, at han styrtede sig ud i et fatalt spring, der dræbte ham på stedet.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar