mandag den 6. juli 2020

Verdens dårligste bøddel?


Hvis man lavede en liste over verdens dårligste bødler, så er det ikke utænkeligt, at William Calcraft (1800–1879) kom øverst, selv om han blev sat til at gennemføre ca. 450 henrettelser i England i løbet af de 45 år, han arbejdede inden for faget. Oprindeligt var han lappeskomager, men fik så at sige blod på tanden, da landets tidligere bøddel døde.

Inden da havde han haft en lukrativ tjans med fysisk afstraffelse af ungdomsforbrydere i Newgate Prison, men snart steg han så at sige i graderne og rejste rundt og aflivede folk, selv om han af mange blev set som komplet inkompetent. Denne bedømmelse skyldtes først og fremmest, at han foretrak en kort-rebs-teknik ved hængninger. Noget, der gjorde, at hovedet ikke blev revet af den dømte under henrettelsen, hvilket ville få blodet til at tilsøle dennes tøj, så det blev værdiløst. Calcraft var nemlig meget glad for penge og forsøgte f.eks. at sno sig ud af sine økonomiske forpligtelser over for sin gamle, svagelige mor, da hun havnede på fattiggården.
Hvad de henrettede angik, så kunne han tjene penge på salget af deres tøj, hvis der ikke kom blod på det. Prisen for hans fortjenester gennem tøjsalg var en lang og smertefuld død for den dømte, der jo ikke døde af et hurtigt brud på halsen, men af kvælning.

Det fortælles, at Calcraft bidrog til aflivningen ved at strangulere den dømte med hænderne, presse ham eller hende nedad ved at hive dem i fødderne eller kravle op på skuldrene af dem, hvis der virkelig skulle gang i sagerne. Alt sammen meget dramatisk, men ikke ligefrem humant, for dødsprocessen blev under alle omstændigheder forlænget med flere smertefulde minutter, da den jo altså foregik ved kvælning og ikke ved brud på halsen ...




Ingen kommentarer:

Send en kommentar