torsdag den 23. juli 2020

Tobak og "Den lille, rige pige"


Sin tids "verdens rigeste pige", Doris Duke (1912–1993), var multi-multimillionær efter at have arvet sin far, tobaksmillionæren James Buchanan Dukes, enorme formue. Trist nok, overskygger de mange penge meget af det gode, hun gjorde som filantrop, sådan at hendes eftermæle mere går på millionerne, forskellige kærlighedsaffærer og excentriske påhit end på hendes personlighed. Nok levede hun et glamorøst - og til tider også skandaløst - liv, men da hun døde, efterlod hun sig $1.3 billioner, hvoraf det meste blev efterladt til velgørenhed, så hun må have gjort sig tanker om sin samtid og dens behov. Kort sagt: hun var ikke en tomhjernet gås, der bare brugte løs af de penge, tobakshungeren hos andre havde skaffet hendes familie ....



Hendes interesser spændte vidt og omfattede bl.a. botanik, jazz, bevarelsen af historiske bygninger, medicin (bl.a. forskning inden for AIDS), børns og dyrs vilkår og kunst, som hun alt sammen støttede med millioner. Ind imellem havde hun også jobs som journalist og skrev for forskellige blade.
Hendes omsorg for dyr drejede sig først og fremmest om hunde, men også kameler. Begge disse dyrearter støttede hun på forskellig vis. Ikke nok med det, men hun gjorde også en hel del for planteverdenen, idet hun bl.a. oprettede en speciel have.
Faktisk lader det til, at hendes interesser var så omfattende, at det er ret forrygende. At hun også var særdeles besidderisk fremgår tydeligt af skandalen omkring en ansat, Eduardo Tirella, som hun i 1966 kørte over, efter at han havde fortalt hende, at han ønskede at skifte branche og derfor ville sige op. Selv påstod hun, at det var en ulykke, men hans familie gik i retten med sagen og fik en høj erstatning for noget, der blev kaldt "mangel på omhu". En ret mystisk sag, der ikke gjorde noget godt for hendes ry, især ikke da man senere opdagede, at stort set alle papirer omkring efterforskningen var væk. Havde hun og hendes millioner sørget for, at de forsvandt? Tjaaahhh ...



Hun var vant til at få sin vilje og at klare sig igennem forskellige vanskeligheder med store donationer. En hel del kunne tyde på, at hun nærmest "købte" sin anden mand, den berømte og berygtede diplomat Porfirio Rubirosa, der var kendt som århundredets mest sexede mand og en uforlignelige playboy, der væltede sig i forelskede kvinder. Af hans fem koner var to millionærer, nemlig Doris Duke og Barbara Hutton.


Da Doris - som så mange andre kvinder - forelskede sig i ham, var han allerede gift med den smukke og berømte franske skuespillerinde Danielle Darrieux, men hun blev betalt et eller andet astronomisk beløb for at trække sig. Endnu engang havde Doris bevist, at penge kan være vejen frem i alle mulige sammenhæng ....



Doris havde angiveligt også affærer med forskellige kendte mænd som bl.a. Errol Flynn, general George C. Patton og Louis Bromfield.
Hun døde af et slagtilfælde i forbindelse med en plastisk operation og påfølgende knæoperationer. Hendes eneste datter var død som spæd, så hendes mange, mange penge kunne gå til det, hun havde bestemt i sit testamente uden indblanding fra nærtbeslægtede.
I modsætning til den kvinde, der fulgte hende som Rubirosas kone, nemlig Barbara Hutton, virkede hun ikke hjælpeløs. Hun var 1,80 cm høj, hvilket dengang blev regnet for meget for en kvinde, og ikke særlig køn i almindelig forstand. Til gengæld havde hun ikke bare mange interesser, men var også ferm med værktøj og kravlede gerne op på en trappestige, hvis der var noget, der lige skulle udbedres i hendes mange hjem rundt omkring.


https://www.vanityfair.com/style/2020/07/did-doris-duke-get-away-with-murder?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits




Ingen kommentarer:

Send en kommentar