fredag den 9. oktober 2020

Barbie Hårfager

 

Jeg har spekuleret over betydningen af denne helt ukarakteristiske Barbie-dukke. Normalt regnes Barbie for det yndigste af alt yndigt, og det indbærer bl.a., at ikke et hårstrå ligger forkert eller stritter ud et sted, hvor det regnes for "ukvindeligt". 

Sådan ser en "rigtig Barbie" ud: smækker og lækker, med flot hår og super-dyrt designertøj - selv for en badedragt! Man kan se, at hun har råd til pleje med frisør, pedicure og manicure, og hendes kæreste - hvad enten det er "Ken" eller en anden succesrig og velhavende fyr - er tydeligvis også ved muffen, for det ligger ligesom i luften, at det er ham, der betaler gildet.

Dog er der også mindre velhavende Barbier som denne "Minimum Wage Barbie", der ved sin mangel på penge og designertøj bryder med konceptet. Det eneste, der stadig er Barbie-agtigt er det kønne ansigt og friske smil. Hun ligner en, der når som helst  kan møde den talentspejder, der kan gøre hende til den stjerne, hun allerede synes at være, eller ham millionæren, der falder for hende og forvandler hende til rig forstadsfru. Noget, der imidlertid kan gå galt:

Den kønne dame kan åbenbart blive så edderspændt over sin rolle som "trofæ-kone", at hun myrder manden - tilmed med et flot tandsmil og perfekt hår.

Ja, sikke en "præstation"!!! Hun er tydeligvis stolt af at have gjort ham den irriterende fyr, hun er gift med, et hoved kortere. Mon han har nægtet hende den flotte kjole, hun ønsker sig, eller måske en lækker bil?

I de allerfleste tilfælde fremtræder Barbie som den perfekte fotomodel-type, der langt hen ad vejen er blevet opstillet som kvindeideal for små piger, men der er altså undtagelser. Nogle af disse virker dog ikke ægte, og jeg mistænker, at de er blevet skabt som en "spøg", der skal udstille et falsk ideal. Gælder det også Barbie Hårfager? Jeg er ikke sikker, men vil ikke afvise, at hun skal tjene som et ægte led i pigernes introduktion til voksenlivet. Piger er måske ikke så hårfagre som mænd, men hårløse er de nu heller ikke, og tanken om en tot hist og pist har redet mange af dem som en mare. Hvis Barbie Hårfager kan lære dem, at de hverken er syge eller grimme, fordi de har lidt hår "ureglementerede steder", så er det da herligt. Jeg mistænker dog, at denne anderledes Barbie-model bare er en introduktion til en hel masse dyre skønhedsprodukter, der kan lære pigerne alligevel at opfylde idealet, selv om de ikke ligner den traditionelle Barbie, inden barbermaskinen kom frem ....

 

 





 

 

 


 
 


 

 

 

 

 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar