tirsdag den 6. oktober 2020

Covid-19 og bøtte-problemet


Jeg indrømmer, at jeg synes, mundbindene er dybt irriterende, især hvis man har briller, for så dugger glassene. Ikke desto mindre er problemet desværre opstået og synes ikke at blive løst med det første. For nogen tid siden skrev jeg et læserbrev om det i Arbejderen, der følger nedenfor:

"Dem, der troede, at covid-19 ville være væk efter nogle få uger, har desværre ikke fået ret. Der er ovenikøbet noget, der tyder på, at der følger længerevarende bivirkninger med, som ingen havde forestillet sig, da det hele begyndte.  Kort sagt, det er alvor, og jeg kan godt forstå, at man nu forsøger at lovgive sig ud af visse indlysende problemer som de steder, hvor der kan ske smittespredning.
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriets BEK nr 1221 af 20/08/2020 skal man nu bære mundbind i den kollektive trafik: § 1. For at forebygge og inddæmme udbredelsen af coronavirussygdom 2019 (COVID-19) skal rejsende på 12 år og derover have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir ved følgende former for kollektiv trafik m.v., jf. dog §§ 3 og 4. Dette gælder 1) Togtrafik, herunder privatbaner, letbaner og metro, 2) buskørsel, dvs. både lokale og regionale busruter, skolebusser, x-busser, fjernbusser, turistbusser og anden kørsel i bus, der kræver tilladelse i henhold til lov om buskørsel, 3) taxikørsel og anden erhvervsmæssig persontransport, som kræver tilladelse i henhold til taxilov, 4) færgetrafik, herunder indenrigsfærger og færger, der sejler mellem Danmark og havne i udlandet.
Fint nok, selv om ingen kan garantere, at mundbindene altid forhindrer smitte. Når man via lovgivningen koncentrerer sig om beskyttelse af folk, der bruger offentlige transportmidler, så burde man også have tænkt på, hvad der sker, når disse mennesker stiger af bussen eller toget, for hvor gør de af det mundbind, de har haft på under turen? Måske de bliver placeret i de affaldsbøtter, der står ved de fleste stoppesteder, men disse mangler som oftest låg. Det vil sige, at de bind, som folk har båret ifølge forskrifterne i bussen eller toget, nu befinder sig som affald i bøtter uden låg, hvor vinden – og det blæser faktisk temmelig meget – rigtig kan "lege" med dem og føre dem vidt omkring. Nogle kan meget vel havne i hovedet på en medborgere, der for eksempel befinder sig på fortovet eller cykelstien. Andre ryger sikkert ned i kloaksystemet, hvilket aldrig har været godt.
Skal loven håndhæves, så skal der skabes mulighed for at komme af med de brugte mundbind på en rationel måde. Man må ganske enkelt ikke smide dem i bøtter uden låg eller på fortove og cykelstier. Dette bør forbydes én gang for alle. Det er fristende (og nærliggende) at sige, at dette problem nok ikke blev erkendt, fordi de, der har lavet loven, ikke færdes på fortove og cykelstier, men kører i bil. Faktisk tror jeg, at de har været blinde for problemet, fordi det ikke er en del af deres hverdag."

https://arbejderen.dk/idekamp/om-mundbind-og-smittespredning 

Vil det hjælpe??? Tjah, det kan man da håbe, for det nuværende system med åbne bøtter er både til grin og pinligt uigennemtænkt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar