torsdag den 22. oktober 2020

Evita med hul i hovedet ....

Eva Peron (1919–1952) - ikke mindst i vore dage bedre kendt som den legendariske "Evita" - var gift med den argentiske præsident Juan Peron og spillede en stor rolle som landets førstedame fra 1946-1952. Hun var enormt populær, men også en anstrengende dame for regimet, der på den ene side kunne nyde godt af hendes popularitet, på den anden side kunne frygte, at hun måske havde sin egen politiske agenda.  

Da hun mødte Juan Peron i 1944 var hun en forholdsvis kendt skuespillerinde, der havde rejst sig fra usle forhold som det yngste af fem børn i en fattig familie. Som 15-årig tog hun til Buenos Aires og gik i gang med at skabe sig en karriere ved teatret og filmen. Noget, der utvivlsomt gav hende erfaring med at føre sig frem og forelægge ideer for store forsamlinger. At hun også var smuk og elegant talte ikke imod hende, for ingen betvivlede hendes sociale engagement: hun brændte for flere sager, og alle vidste det.

Da Peron blev præsident i 1946, fik hun en stærk position inden for bl.a. fagforeningerne og vandt stor respekt som fortaler for de allerfattigste arbejderes - de såkaldt "skjorteløse industriarbejdere", der støttede Peron i 1945 - rettigheder. Ud over det oprettede hun "Eva Peron Foundation" og arbejdede utrætteligt for at forbedre kvinders forhold. Hun var, kort sagt, en politisk drivkraft, men måske også en politisk rival inden for Perons parti.

I 1951 opstillede hun som vicepræsident og fandt megen støtte, også fra partiet, men hendes dårlige helbred på grund af cancer gjorde, at hun måtte trække sit kandidatur tilbage. Kort tid før sin død gav man hende ærestitlen "Spiritual Leader of the Nation", og da hun døde, fik hun en statsbegravelse, der ellers kun er stasoverhoveder forundt. 

Fordi Evita er blevet en nærmest mytisk figur, er der sket en tydelig romantisering af hende og hendes liv, bl.a. gennem musicalen og filmen med Madonna. I virkeligheden kom hun ud for ting, der bare ikke passede ind i billedet af den fattige pige, der ikke bare steg til tops som landets førstedame, men som også blev et forbillede for så mange fattige og socialt trængte mennesker. Visse begivenheder i hendes liv er faktisk ret suspekte, også fordi de har været holdt hemmelige og først er kommet frem et godt stykke tid efter hendes død. F.eks. har det ikke været almindeligt kendt, at hendes mand nærmest tvang hende til at få en lobotomi. Det skete angiveligt for at lindre hendes konstante og meget voldsomme cancer-smerter, men det kan ikke afvises, at det også var en nem måde at "få styr på" hende og hendes efterhånden ofte ret uregerlige opførsel, men også hendes politiske betydning. I sine sidste år talte hun mere og mere voldsomt imod enhver, hun så som folkets fjender, og der kan have været frygt for, at hun kunne give stødet til en borgerkrig.

Man kan sige, at den såkaldt smertedæmpende hjerneoperation var et perfekt middel til at lukke munden på hende, fordi den angiveligt blev udført for at lindre hendes smerter, hvilket de fleste jo måtte støtte af humanitære grunde. Hvis man ser på billeder af hende kort før hendes død, ser man også tydelige mærker efter denne operation, der jo ikke var almindeligt kendt uden for hendes kreds. At den førte til hendes død - eller var stærkt medvirkende til denne - er der ingen tvivl om, for efter den holdt hun simpelthen op med at spise, hvilket selvfølgelig var med til at slå hende ihjel.


https://www.bbc.com/future/article/20150710-the-gruesome-untold-story-of-eva-perons-lobotomy

 

https://www.mentalfloss.com/article/78738/13-things-you-might-not-know-about-eva-peron 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar