onsdag den 14. oktober 2020

Bruderov


Amanda Berry, bortført og misbrugt af Ariel Castro 

Begrebet "hærtagen" dækker ikke helt det fænomen, vi kender som "bruderov", for også mænd kunne før i tiden blive hærtagne under krige. Så endte de måske som trælle hos en eller anden stormand, hvilket selvfølgelig også kunne ske for kvinder, f.eks. under belejringer. "Bruderov" adskiller sig fra "hærtagen" ved bedst at kunne sammenlignes med det, vi har set ved visse kidnapninger, hvor en ung pige - somme tider meget ung - bliver bortført og holdt fanget i en form for ægteskabslignende forhold. Det var det, der skete for bl.a. Natascha Kampusch, da hun som 10-årig blev kidnappet i 1998 og holdt som fange, indtil hun flygtede i 2006. Andre, som f.eks. Elizabeth Fritzl blev holdt fanget af sin egen far og fødte flere børn under fangenskabet. 

 

I virkelighedens verden er den slags "bruderov" traumatiske og totalt uacceptable, men motivet er faktisk blevet brugt som et "romantisk" indslag i musical'en "Seven Brides And Seven Brothers", der har fået masser af filmpriser. Jeg er ikke stødt på protester imod denne film og dens budskab om romantik under fangenskab, hvor de røvede brude finder sammen med deres bortførere og lever lykkeligt med dem. Det er da muligt, at den virkelige verden også har eksempler på sådan et forløb, men det gælder sandelig ikke de fleste af de kendte kidnapninger.

Filmens ide bygger på en ældgammel historie om Roms grundlægger, Romulus, der giver sine mænd lov til at røve kvinder fra deres nabofolk, sabinerne, fordi der ikke var nogen i Rom, og uden kvinder kan man jo ikke grundlægge en stat. Hvor både kvinder og mænd kæmpede imod dette overgreb, så siger legenden, at de røvede sabinerinder faldt for deres bortførere og endte med ikke at ville tilbage. Moralen synes at være, at kvinder "godt kan lide lidt maskulin handlekraft". Hvilket selvfølgelig er noget ævl, hvis de ikke på forhånd er med på den ....

I den folkelige tradition er der beretninger om kvinder, der af familien tvinges til at ægte en fyr, de bare ikke vil have. Heldigvis kommer der så en anden - der er deres hemmelige hjertenskær - der røver dem fra den uønskede gom. Det er også bruderov, men formentlig af den gode art, for her er slår hjerterne i takt, om jeg så må sige. Andre handlekraftige, men uønskede bejlere kan komme ud for det, den sparkende, unge dame udsætter en mand for, og det er faktisk, som det skal være.

Denne unge dame, der gør sig fri af en potentiel bortfører og voldtægtsmand med et spark i klunkerne, kunne give undervisning i selvforsvar, for hun lader sig ikke engang hæmme af sine lange skørter. Bruderov lykkes altså kun, når bruden er med på spøgen ....


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_kidnappings 

https://www.dagen.no/Nyheter/Bruderov_stadig_mer_vanlig_i_Kirgisistan-23539 

https://nyheder.tv2.dk/udland/2018-02-26-110-skolepiger-forsvandt-for-en-uge-siden-nu-erkender-praesident-at-de-blev 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar