lørdag den 3. oktober 2020

Honoria

En nydelig og ret moderne udseende yngre dame, men hun stammer nu fra antikken: Justa Grata Honoria, der kendes som "Honoria". Hun var datter af kejser Konstantin III samt kejser Valentin III's (419-455) storesøster og blev hædret af sin bror på flere måder, bl.a. gennem de mønter med hendes billede, hvor hun blev tituleret med den højfornemme titel Augusta.

Hun var imidlertid først og fremmest berømt for sin besynderlige "kærlighedserklæring" til Roms fjende, hunnerkongen Attila (c. 406–453), som hun angiveligt (indirekte) støttede på forskellig vis. Iøvrigt var der rygter om, hvordan hun benyttede sig af feminine kneb i forskellige situationer, hvor forførelser gav pote. (Nogle påstår dog, at hun er blevet forvekslet med en af sine samtidige, der virkelig forstod at forføre sig frem i mændenes verden). At hun var handlekraftig, er der dog ingen tvivl om, for hun trådte i karakter over for sin bror, kejseren, da han forsøgte at få hende gift med en senator, hun hverken ville eje eller have, fordi han ikke truede hans egen magt. 

                                                                  Hunnerkongen Attila

Attila er en legendarisk skikkelse, hvis bedrifter som regent og erobrer lever videre i mange sagn og legender. Han var en af de alvorligste fjender af det romerske rige, og det virker derfor noget sært, at den romerske kejsers søster - og en tidligere romersk kejsers eneste datter - bønfaldt ham om hjælp, da hendes bror ville have hende gift med en mand, hun ikke ville have. Hvis det så endda bare var en bøn om hjælp til at undgå et påtvunget ægteskab, det drejede sig om, men nej, Honoria sendte også Roms fjende en ring, som han udlagde som et kærlighedsløfte og dermed et tilbud om ægteskab. På grund af denne henvendelse trængte han ind i det romerske rige og fordrev Valentin III i 452.

                                                        Valentin med sin mor og søster

Honoria anså angiveligt sin bror som svag og letbevægelig, hvilket hun ikke selv var. Til gengæld må hun have været alt for impulsiv, når hun ligefrem henvender sig til landets fjende med noget, der ligner et ægteskabstilbud. 

Honoria-Attila-historien blev selvfølgelig filmatiseret mange år senere

Et "frieri", der iøvrigt ikke blev til noget, idet Attila giftede sig med en anden, men kun for at dø en meget mystisk og ikke fuldt belyst død på sin bryllupsnat. Hvad der blev af Honoria er heller ikke helt klart, men Det Vestromerske Rige opløstes i hvert fald i 476 ....

 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar