torsdag den 15. oktober 2020

Pigen med slange-håret

 

Der er planer om at opstille en statue af en smuk, nøgen kvinde med et afhugget mande-hoved i den ene hånd i Collect Pond Park i New York. Noget, der allerede nu regnes for meget kontroversielt, men ikke på  grund af hendes nøgenhed, selv om den afgjort kan forarge nogle af de puritanske amerikanere. Næh, det er selve motivet, der ryster nogle, for kvinden er en omvendt fortolkning af en klassisk figur, nemlig Medusa, der får hovedet skåret af, da helten Perseus vil bruge det som våben i en kamp. En handling, der altså først nu tolkes som det, det er: et skammeligt overgreb imod en kvinde fra en mands side. Hovedet, som den nye statue har i hånden, tilhører selvfølgelig denne berømte helt, sådan at det i den nye tolkning er Medusa, der sejrer over sin historiske banemand. Noget, der selvfølgelig hører sammen med vore dages feminisme og MeToo-bevægelse ....

Vi kender normalt Medusa som en kvinde med slangehår og et stirrende blik, men i nogle versioner har hun også krop som en hest.  Man kan sige, at hun er en form for ondsindet kentauer. Som det ses af nedenstående så vender Perseus hovedet væk fra hende under halshugningen, fordi han ved, at hendes blik kan forvandle ham til sten, og det er ikke lige det, han er ude på.

Ikke alle Medusa-myter fortæller om en almindelig, men meget smuk kvinde, der voldtages af havguden i Athenes tempel. I nogle er hun født som gorgon og gennemgår ikke nogen forvandling, men har slangehår fra fødslen af.

Hendes oprindelse går flere tusind år tilbage i tiden, og denne moderne fortolkning er altså mildt sagt anderledes end alle de tidligere. Der er masser af myter om hende, men ingen af dem lader til at stille spørgsmålstegn ved de overgreb, hun kommer ud for, hverken voldtægten eller mordet. Perseus fremstilles altid som helten, der nedlagde uhyret.

Nu er det så hans tur til at blive halshugget og fremvist, og umiddelbart føles det faktisk ganske udmærket ....


https://www.theartnewspaper.com/news/metoo-medusa-sculpture-to-be-installed-across-from-new-york-courthouse-where-harvey-weinstein-stood-trial 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar