fredag den 16. oktober 2020

Det vanskelige liv - der måske var løgn .....

Frances Elena Farmer (1913–1970) var en talentfuld og overmåde smuk amerikansk film- og teaterskuespillerinde. Selv om hun medvirkede i mere end tyve film, så husker man hende dog først og fremmest for de skrækkelige ting, hun angiveligt kom ud for i sit liv.

F.eks. fortælles det, at hendes mor, som hun faktisk kæmpede med hele livet, fik hende indlagt på et forfærdeligt mentalsygehus, hvor personalet tjente ekstra ved at leje de kvindelige patienter ud til diverse sex-hungrende mænd. På det tidspunkt havde hun medvirket i adskillige film, bl.a. med en af tidens store stjerner, Bing Crosby, men samtidig var hun stærkt præget af druk og forskellige udskejelser, der alt sammen tærede på hende. Hun var syg af depression og havde formentlig også en alvorlig psykose af en eller anden art, men ingen havde dog ventet, at hun skúlle være indlagt i elleve år samt gennemgå forskellige barske "kure" af en tvivlsom karakteer. 

Jessica Langer spillede Frances Farmer i en af filmene om hendes liv

Efter at hun døde af cancer i 1970, udkom der en såkaldt "selv-biografi", "Will There Really Be a Morning" (1972), der fortalte om alt det forfærdelige, hun angiveligt havde været igennem. Eftersom bogen var skrevet af en af hendes personlige venner, der altså optrådte som "ghost-writer", blev den dog hurtigt betvivlet som en ægte redegørelse for hendes liv. Den bliver nu regnet for stort set fiktion, og dens funtion var at indtjene nok til at få bugt med hendes gæld, men i de film, der senere er lavet over Farmers liv, fremstilles alle de sensationelle oplysninger, bogen kommer med, som ægte. Noget, man altså nu må betvivle, selv om det er klart, at hun havde et meget vanskeligt liv, der ikke blev lettere af, at hun var alkoholiker og havde et specielt talent for at blive uvenner med alle mulige omkring sig. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar