onsdag den 28. oktober 2020

Fængsel, mord og kunst

Den amerikanske kunstner Richard Philips (f. 1962) er en hyper-realistisk maler med en meget speciel livshistorie. Han har haft succes som kunstner inden for flere felter, både med sine malerier, men også som skaber af kortfilm om Sasha Grey og Lindsay Lohan. 

Desuden har han været tilknyttet Guggenheim Museet, men også "Playboy"-magasinet. Alt dette har han opnået efter først at have tilbragt mere end 45 år i fængsel for en forfærdelig forbrydelse,  han ikke havde begået. Som ung havde han en ven, der (i overført betydning) gav ham en kniv i ryggen for at redde sit eget skind: han beskyldte ham for et mord, han selv havde begået. I fængslet læste Philips jura i håb om at kunne finde en vej ud, men det lykkedes ikke, og han tilbragte altså over 45 år som uskyldigt dømt. Noget, der var med til at holde hans humør og håb oppe, var hans glæde ved at tegne og male.

Da Richard Philips blev løsladt, ville man tro, at han ville vælte sig i kæmpe-erstatninger, men spillede bl.a. retssystemets stærke uvilje imod at indrømme fejl ind. Han var anerkendt som uskyldigt dømt, og den såkaldte Wrongful Imprisonment Compensation Act burde udløse en erstatning på godt $ 2 millioner. Selv om Philips tydeligvis er et offer, der ifølge denne lov har krav på $ 50,000 for hvert år i fængsel, så har myndighederne i flere år snoet sig uden om deres forpligtelser over for ham. 

Han lever derfor af sin kunst, idet han sælger sine værker, bl.a. via det kunstgalleri, en af hans venner fik oprettet for ham, medens han stadig sad i fængsel.


Hvad enten man kan lide hans stil eller ej, så må man indrømme, at som selvlært har han nået langt. Han har skabt sig en karriere og et liv, hvor de fleste andre i en lignende situation ville være kuldsejlet både psykisk og socialt.

 

https://eu.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2019/01/19/cleared-ex-convict-says-hes-forced-sell-paintings-he-did-prison/2580359002/

 

https://gagosian.com/artists/richard-phillips/ 


https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/2019/01/18/richard-phillips-michigan-prison-artwork/2618014002/

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar