lørdag den 17. oktober 2020

Benjamin Franklin og skeletter i hemmelige rum

 

Skeletter i skabene? Ja, det er der mange politikere, der har haft og stadig har, men for den store amerikanske statsmand Benjamin Franklin (1706-1790) gælder udtrykket helt bogstaveligt. Han var en af grundlæggerne af det frie Amerika, der havde smidt åget som engelsk koloni af sig, og han blev kaldt "den første amerikaner" på grund af sit utrættelige arbejde for amerikansk uafhængighed. Ud over sin store betydning som politiker og politisk filosof brillerede han bl.a. som skribent og videnskabsmand. Han var virkelig en polyhistor med fingrene i mange forskellige ting, hvor han gjorde sig gældende.

I årene 1757-1775 opholdt han sig i London på adressen 36 Craven Street. To hundrede år efter dette blev der imidlertid fundet adskillige skeletter i et hemmeligt rum i kælderetagen, der nok kunne give anledning til hævede øjenbryn og rynkede pander: havde en af den amerikanske nations fædre en meget mørk hemmelighed, eller hvordan hang det sammen? Eller sagt på en anden måde: var han massemorder???? Retsmedicinere kunne garantere, at skeletterne stammede fra den tid, hvor Franklin havde boet i huet, men var det ham, der havde placeret de afdøde i det hemmelige rum? Man vidste jo, at han tog levende del i mange forskellige ting fra posthuse til briller og elektricitet, så måske han også havde forsøgt sig som massemorder? 

En overvældende tanke for alle Franklins nutidige fans, så der er nok dem, der blev lettet over, at man fandt en anden og mere logisk forklaring, nemlig at ligene havde med hans protege William Henson at gøre. Denne unge mand var svigersøn af Franklins værtinde, Margaret Stevenson, og han var faktisk en glimrende medicinsk forsker, der gjorde forskellige fund omkring blod og blodcirkulation, der er kommet senere videnskabsmænd til gode. 

Som led i sine studier havde han an anatomiskole, og dengang betød det, at man ansatte nogle skumle folk til at røve lig fra kirkegårde og bedemænd, nemlig når man ikke kunne få lig af henrettede forbrydere. 

Problemet var så at få komme af med disse ulovligt indsamlede lig, når man var færdig med undersøgelserne. Noget, der altså glippede for Hewson, der gemte sine stjålne lig i et hemmeligt rum, der først blev opdaget 200 år senere.  

[1] http://Craven Street Bones 

[2] BEN FRANKLIN'S BONES 

 

 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar