tirsdag den 20. oktober 2020

Hybris

 

Hybris er betegnelsen for lave og uhensigtsmæssige personlighedstrærk

Lysenglen Lucifer havde en høj rang i Himlen, hvilket fik ham til at føle sig bedre end alle andre, ja, som Guds ligemand - eller måske nærmest overmand. Noget, Gud selvfølgelig ikke syntes om, så Lucifer blev frataget sin rang, smidt ud af Paradiset og styrtet ned i det, der blev til Helvede, hvor han forvandledes til Satan. Dette varme sted gjorde han så at sige til sit eget, idet han blev dets hersker, men med et job som vogter og bøddel af de syndige sjæle, der ikke vinder indpas i Himlen. Mange af disse afdøde individer har forbrudt sig på samme måde som ham selv ved at handle ud fra ekstrem egoisme, selvovervurdering og foragt for andre. 

Den side af myten hænger efter min mening slet ikke sammen, for er Lucifer/Satan først og fremmest en synder, der straffes, eller er han den, der sættes til at straffe dem, der har forbrudt sig imod Gud? Kort sagt: er han blevet forvandlet fra Guds himmelske tjener som engel til "hans" mer eller mindre sadistiske stedfortræder i Helvede? (Man ved jo, at mange magtmennesker (som Gud) ikke kan lide at få beskidte fingre, og den rolle får Satan så, hvilket betyder, at godt og ondt er to sider af samme sag). 

Ekstrem eller tåbelig selvovervurdering eller bare egoisme er lig med "hybris". Den type mennesker, der begår hybris, forlanger, at alle andre underkaster sig dem og deres magt. De ser det som deres ret, fordi de føler sig højt hævet over alle andre.

Den nøgne "kejser" i tegningen er selvfølgelig Donald Trump, (som jeg altid kalder T. Rump, fordi jeg synes, det passer til ham). Når man ser, hvad denne type personer gør og også hører om, hvad de mener, så er det tydeligt, at de begår hybris hver eneste dag, måske uden selv at være klar over det. Den slags straffes ifølge de gamle, græske forestillinger af "Nemesis",

I vore dage er forestillingen om Nemesis kædet sammen med ideen om "Karma": man får som fortjent, hvis man begår uetiske eller forbryderiske handlinger, der regnes for et brud på naturens love, eller som går ud over ens næste. Nemesis er uforsonlig og dermed ubestikkelig. Hvor Nemesis rammer, gør det AV!

Nemesis er gudinden for både hævn og retfærdighed, og hun er som sagt ubestikkelig. Når den, der har begået hybris, styrtes fra magtens tinder, mister sit gode navn og rygte eller alle sine (uærligt indtjente) penge, så er det Madam Nemesis, der svinger sværdet ....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar