fredag den 30. oktober 2020

Gude-sex, borførelser, vold og død

En moderne version af dødsguden Hades med den trehovede djævlehund Kerberus 

Hades var den ældste af de tre gudesønner, der gjorde oprør imod og besejrede deres guddommelige forældre, Kronos og Rhea. De andre to var Zeus og Neptun, der hver blev hersker over nogle af jordens øvre egne. Selv sad Hades som regent i underverdenen, men ifølge nogle sene myter drømte han om at sætte sin bror Zeus fra bestillingen som himmelgud. Det er der ingen indikationer på i de oprindelige fortællinger om ham. Rygterne om hans store grusomhed passer heller ikke med hans handlinger, for han er først og fremmest den passive tilskuer til de begivenheder, der kan ende med død og nedfart til hans rige, der også bærer hans navn: dødsriget, Hades.

Han var dog ikke altid passiv, for da han ønskede at gifte sig med en af Zeus' og Demeters døtre, den smukke Persephone, så bortførte og voldtog han hende simpelthen. Noget, hun ellers modsattte sig på enhver måde. Han var jo trods alt også hendes farbror ....


Det viste sig, at Persephones far, Zeus, faktisk gik ind for dette ægteskab mellem hans bror og datter, men det gjorde pigens mor, Demeter, absolut ikke. Hun kastede en forbandelse over landet, så der udbrød en forfærdelig hungersnød. Alle Olympens guder bønfaldt hende om at ophæve forbandelsen, så menneskeheden ikke skulle omkomme, men det nægtede Demeter at gøre. Hun ville lade forbandelsen være aktiv, indtil hun fik Persephone tilbage fra Hades. Zeus fik så sin søn Hermes til at begive sig ned i underverdenen for at forhandle med Hades om at lade Persephone komme op på jorden til sin sørgende mor. Idet hun gør sig klar til at følge med Hermes, lover Hades hende, at hos ham vil hun komme til at herske over underverdenen og alle de døde. Et løfte hun dog ikke lader til at have været påvirket af, for hun følger Hermes op til Demeter.

                                                                       Ja, yndig er hun

Genforeningen mellem mor og datter er meget kærlig og også rørende, men Demeter er bekymret for én ting: spiste Persephone noget, medens hun var i underverdenen hos Hades? Sagen er den, at hvis hun har indtaget føde af en eller anden art, så kan hun ikke bare blive på jorden, men må tage tilbage til underverdenen.

Ups, den var værre, for Persephone har rent faktisk spist kærnen af et granatæble, som den snu Hades lokkede hende til at tage imod. Der er ingen vej udenom: hun må tilbage til Hades, men kun en trediedel af året, dvs. om vinteren, hvor alt tilsyneladende ligger dødt hen eller er i dvale, før det spirer frem om foråret, hvor Persephone igen er oppe på jorden.

Man må også gå ud fra, at forholdet mellem Hades og Persephone ikke kun var vold og voldtægt, for hvordan skulle han ellers have kunnet lokke hende til at spise granatæble-kærnen? Desuden skulle man tro, at hun kunne have modsat sig ægteskabet, da hun var oppe på jorden igen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar