onsdag den 27. januar 2021

Michelangelo og hans falskneri med en Amor-figur

 

Dette er en ægte antik bronzefigur, vist nok er fra det andet århundrede e.Kr., og den forestiller et yndet motiv med den sovende Amor/Eros. I renæssancen blev antikviteter sat over samtidsværker, hvilket førte til et spektakulært bedrageri, hvor Caprese Michelangelo (1475-1564) fremstillede en falsk Eros-statue med samme motiv, simpelthen for at tjene penge.

Bedrageriet skete i 1496, hvor kunstneren var 21 år gammel og endnu ikke var slået igennem som det geni, han var. For at gøre bedrageriet nemmere at  gennemføre begravede han figuren og gav det nogle småskader, der skulle sandsynliggøre, at det var et gammelt kunstværk, som han havde været heldig at finde. Efter at have givet figuren den rette patina, solgte han den til en kunsthandler ved navn Baldassare de Milanese, der derpå videresolgte den til kardinal Riario af San Giorgio. 

Kardinalen var imidlertid ikke så kunst-kyndig, at han forstod, at statuetten var et mindst lige så værdifuldt kunstværk, som hvis det havde været den antikvitet, det var blevet præsenteret som af Baldassare de Milanese. Hans kunstsans har svigtet, for han må kun have tænkt på snyderiet og har vel følt, at han var blevet til grin ved at have investeret penge i noget moderne. For Michelangelo var handlen imidlertid heldig på den måde, at det var det, der financierede hans arbejde i et par år. Det gav ham arbejdsro, og han frembragte mange værker, der befæstede hans ry som en stor kunstner, men denne etablering i kunstverdenen fik altså sit nødvendige boost via  et fupnummer.

Efter at kardinalen havde opdaget, at han var blevet snydt for den antikvitet, han havde ønsket at købe, så gik han til Baldassarre og forlangte sine penge tilbage. Det fik han, og derefter tilbød Michelangelo at købe figuren tilbage af ham, men nej, "han ville hellere destruere den end aflevere den igen". Desværre kastede dette fup-og-fidus-drama eros-figuren ud på en årelang rejse, der endte i London, hvor den formentlig gik til i branden i 1698. 

 

https://www.jstor.org/stable/3047727?seq=1

 

https://100swallows.wordpress.com/2007/08/31/michelangelo-tried-to-cheat-a-cardinal/ 

 

https://100swallows.wordpress.com/2008/05/14/was-michelangelo-crookedpart-1/ 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar