tirsdag den 12. januar 2021

To søstre

 

Hertuginden af Kent, prinsesse Victoria af Sachsen-Coburg-Saalfeld (1786-1861), var en flot dame og umiddelbart meget smukkere end sin yngste datter, dronning Victoria af England, der mere slægtede sin fars familie på. 

                                      Victorias far, George III's fjerde søn, Hertugen af Kent

Da hertuginden døde den 16. marts 1861, var Victoria ved hendes side, selv om de to ikke havde været på god fod, efter at den unge prinsesse blev dronning af England som 18-årig. På det tidspunkt besluttede hun sig nemlig for at gøre sig fri af sin kontrollerende mor og dennes (formodede) elsker, Conroy. De to lader til at have haft planer om at styre landet gennem den unge dronning, men dér tog de fejl. Da Victoria fik at vide, at hun nu - på sin 18-års fødselsdag - var dronning, forlangte hun som det allerførste som hersker at få sine egne, private gemakker. Desuden anviste hun sin mor nogle værelser på sikker afstand af hende selv. Senere, efter hertugindens død, opdagede hun imidlertid, at hendes mor virkelig havde elsket hende højt og ikke havde villet hende noget ondt. Samvittigheden meldte sig, men for sent!

Hertugindens tidlige omklamren af sin lille datter hang sammen med dennes status som tronarving efter farbroderen, William IV. Noget, hun nærmest var blevet avlet til, da hendes far og hans brødre blev bedt om - eller snarere beordret til - at skaffe landet legitime arvinger, hvilket ignen af dem havde gjort indtil da, selv om de havde børn med deres elskerinder. Victorias far, hertugen af Kent, var imidlertid ikke hertugindens første ægtemand. Hun havde været gift før, nemlig med fyrst Emich Carl af Leiningen (1763-1814) og havde to børn fra dette tidligere ægteskab, Karl til Leiningen og Feodora til Leiningen.

Emich Carl var en ganske flot fyr og i hvert fald betydeligt pænere end Victorias far. Hans og den senere ertuginde datter, Feodora til Leiningen (1807-1872), lignede ikke sin halvsøster, men det lader til, at de havde et forholdsvis nært forhold livet igennem. I barndommen havde de - mere eller mindre påtvunget - stået hinanden virkelig nær, for der var ikke rigtig andre børn, de måtte omgås. De to halvsøstre måtte således gerne lege sammen, men ikke med ret mange andre.


Ligesom Victoria må også Feodora have haft en hel del frihedstrang i sig. Hun var i hvert fald glad for at komme væk fra Kensington Palace, hvor den unge tronarving og hendes familie boede. Feodora elskede således at komme ud på køreture, væk fra slottet, for så "kunne hun tale og se ud, som hun ville". 

I begyndelsen af 1828 giftede Feodora sig med Ernst I, Prince of Hohenlohe-Langenburg (1794–1860), selv om hun inden brylluppet kun havde mødt ham to gange. Det lader dog til, at ægteskabet blev en succes, for de fik i hvert fald seks børn og blev stammor og stamfar til bl.a. det svenske kongehus, hvilket vil sige, at de også er blandt den danske dronning Margrethes aner.  

Victoria levede et helt andet liv end Feodora, men hun glemte hende ikke og gav hende f.eks. økonomiske tilskud, som der sikkert har været god brug for. Noget andet er, at Feodora uretfærdigvis er blevet fremstillet som en grim og jaloux storesøster i en TV-serie, og det er der intet tegn på i det virkelige liv ....


https://www.townandcountrymag.com/leisure/arts-and-culture/a25949250/princess-feodora-victoria/

 

https://baxofthings.wordpress.com/2019/10/27/feodora-queen-victorias-sister/ 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar