fredag den 22. januar 2021

Pandora og hendes "æske"


Når man hører det ældgamle udtryk "Pandoras æske", så giver det umiddelbart nogle associationer til kvindekønnet som sådant. Æsker, bokse, etc. er blevet brugt som symboler for vagina, og sådan bliver det som regel også forstået i dette sammenhæng, idet Pandora får skylden for at have indført al verdens sorger og ulykker med sin "æske".

At Pandora blev påduttet sin dødsens farlige "æske" af de lumske guder - med Zeus i spidsen - efter at Prometheus havde bragt menneskene ildens gave glemmer man ofte. I denne gamle mytologi er Pandora en art ikke-kristen/jødisk Eva, for hun blev regnet for at være den første kvinde. Ifølge myten var hun frembragt af fugtig jord. Æsken havde hun bare med sig, dvs. i lukket tilstand, da hun ikke selv åbnede den. Det gjorde Prometheus' dumme og griske bror, Epimethus, til gengæld, selv om hun protesterede.

Nej, en sådan glimrende bokse-handske havde hun ikke, selv om Epimethus havde fortjent en uppercut for sit overgreb. Inden Pandora kunne nå at lukke æsken væltede det desværre ud med alt muligt væmmeligt og farligt, der kan true menneskeheden. Før Pandora og hendes æske kom ind i billedet, levede de alle efter sigende i fred og ro, tryghed og sundhed, men det var slut efter æskens åbning. Det lykkedes dog Pandora at lukke den, før dens sidste indhold forsvandt, nemlig HÅBET.

Intet af dette var Pandoras skyld, for hun var totalt uskyldig i alle de ulykker, hun og hendes æske blev tilskrevet. Noget, man ofte bliver mindet om, når man læser om mænd, der angiveligt mister alt på grund af en kvinde: kvinden får skylden for hans ulykke, fordi han var så enormt tiltrukket af hende ....

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar