torsdag den 14. januar 2021

Planters hemmelige liv

 

Det er nok sjældent, at selv de ivrigste blomsterelskere ligefrem går tur med deres planter, men de findes sikkert. Forskellen på en blomster-lufter og en potteplante-elsker, der ikke bare følge nøje med i sine planters helbredstilstand, men som også taler til dem, beroliger eller opmuntrer dem, er nok ikke så stor, som man umiddelbart skulle tro. 

Hvis disse højtelskede planter svarede i et sprog, vi mennesker forstår, ville det være herligt, men det gør de ikke. Det sprog, de bruger under samværet med os, består udelukkende i fysiske udtryk, som vi så skal aflæse: er bladene tørre, gule, hænger de og ser slatne ud? Svaret på disse plante-udsagn er som regel "mere eller mindre vand", og det administrerer deres ejere så, som de vil.

Nogle planter er nyttige for os, ikke bare ved at fryde vort øje, men også ved at være godt for indeklimaet. Ingen af disse planter hører til i den dyre ende, men det er selvfølgelig anderledes med sådan noget som en bonsai.

Sådan en blomst er sikkert ubetalelig, for det kræver kunst at skabe en bonsai. Man må dog gå ud fra som givet, at planten ikke er taknemmelig for at blive påtvunget en evig dværg-vækst. Måske den ligefrem skriger!!!

Dette fører til et vigtigt spørgsmål: har planter et følelsesliv, kan de tænke og tale i et sprog, vi bare ikke forstår? Måske de ligefrem er intelligente! At de er andet end sjælløse organiser, er der dem, der tror, og umuligt er det da ikke.

Jeg har selv skrevet en bog om et bortløbent træ, men det var nu mere fiktion end faktion, selv om jeg erkender, at træer lever et liv, jeg/vi ikke forstår.

Andre, som f.eks. Peter Wohlleben, har en noget mere alvorlig tilgang til emnet, hvilket dog ikke betyder, at de og deres ideer bliver forstået endsige accepteret. Denne forfatter mener bl.a., at træer kommunikerer med hinanden via gasser, som de udsender gennem luften. De hjælper og advarer også hinanden, når der opstår farer (: træfældning??)

Rigtigt/forkert? Aner det ikke, men jeg vil ikke uden videre afvise det. At disse levende væsener har et bevidsthedsliv af en eller anden art, tager jeg for givet, men jeg synes nok, at Wohlleben drager lidt for vidtløftige slutninger.


Det med at man skal tale til sine planter tyder jo på, at nogle plante-ejere har opdaget, at der foregår noget, der ikke står i lærebøgerne. Jeg tror meget på nogle menneskers "hverdags-viden", og dette er en af de ting, jeg ikke vil afvise på forhånd. Dog håber jeg, at potteplanter er noget mere fredelige end denne berømte blomst:

 

 

https://www.trae.dk/artikel/kan-traeer-taenke-tale/

 

https://www.collective-evolution.com/2018/05/10/scientists-discover-that-trees-have-a-heartbeat-too/?fbclid=IwAR3b2x1TbNMNyNvp5z7sfVds2reQbqBpg_4jmw02W_CNL2-u7mUOdaQ1hvI 

 

https://www.popsci.com/story/science/they-might-be-giants/?utm_source=internal&utm_medium=email&tp=i-1NGB-Et-SmL-1EFBit-1c-167BW-1c-1EEAFk-l5ZJA6jFTh-gdrmL

 

https://plant-et-trae.jef.dk/shop/plakat-traeer-langs-vejen/?fbclid=IwAR3-fwsNHq8xWOeppA8NCcfzBhK2u9Jl7PT2yHNvFnAwcFrqiGl3rQAu_pc 

 

https://growingair.nl/facts/ 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar