mandag den 18. januar 2021

Jamen, man sidder da på kvinder, ikke?

Pludselig får det gamle udtryk "at sidde på nogen" ny betydning, og det er faktisk væmmeligt at se en kvindekrop udnyttet på denne nye måde. Kvindens krop er i forvejen blevet misbrugt på alle mulige måder, der involverer kød og blod, men her er det altså mere ideen om kvinden som krop, det gælder. Og ja, kvindens runde former gør sig godt i kunsten, men det er ubehageligt at se nogle af disse kunstværker og møbeldesign, fordi man som kvinde forbinder dem med en ægte, historisk kvinde-undertrykkelse, der netop går på begrebet "at sidde på nogen". Netop dette design kan dog også ses som en billedgørelse af begrebet "kom i min favn", fordi stolens form ligesom åbner op for en omfavnelse, og så udtrykker det ikke en total undertrykkelse.

Vist ikke ligefrem en behagelig stol, for rygstøtten er næppe optimal, men den udtrykker en tanke, der ikke er direkte frastødende. I stedet for udelukkende at gå på kvindekroppen som sex-symbol, viser den en anden side af kvindens potentiale, nemlig som mor: "Kom og sæt dig på mit skød" ....

Disse stole forekommer mig ekstremt ubehagelige, for dels udtrykker de en voldsom nedvurdering af kvinder og et kønsmæssigt misbrug, dels kombineres disse forsyndelser med en racemæssig nedværdigelse, der også er en del af de historiske fakta, vi ikke kan ignorere. Der er sket mange veldokumenterede overgreb og igennem historien, og stolen virker derfor som en hån, hvor man kommer salt i såret ....


Der er afgjort folk, der vil synes, at dette er et "morsomt" design, og dem hører jeg altså  ikke til. Jeg synes ikke om noget, der i den grad forvandler levende menneskers kroppe til et attribut. Er kvinden sin barm, sin numse eller sin vagina - eller måske sin hjerne? Næh, hun er mere end som så, for ligesom manden er hun en helhed, og det skal respekteres.


Jeg må dog indrømme, at stole lægger op til komiske designs, og at numsen unægtelig helt automatisk melder sig som inspiration.

 

https://www.trendhunter.com/slideshow/human-furniture 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar