lørdag den 30. januar 2021

Helgeninde i påklædt og upåklædt tilstand

Et af kendetegnene på en ægte helgen eller helgeninde er de mirakler, de kommer ud for. Det gælder ikke mindst Sankt Tekla, der anses for at være en historisk person fra Lille-Asien. Hun var en af Paulus's disciple og omtales i flere skrifter, bl.a. i "Acta Pauli et Theclae", som en overmåde from og kysk, men også handlekraftig kvinde. I nogle passager overskygger hun ligefrem sin læremester ved at vise mod og beslutsomhed.

Paulus af Rembrandt

Selv om Tekla var forlovet, lod hun sig ikke rokke fra sin beslutning om at leve sit liv i kyskhed i stedet for at indgå det ægteskab, hendes forældre gik ind for. En beslutning, der oprørte hendes mor i en sådan grad, at hun meldte hende til øvrigheden, der idømte hende dødsstraf: hun skulle i nøgen tilstand kastes for løverne, der angiveligt havde en særlig forkærlighed for nøgne ofre på spisekortet. Det gik dog ikke som forventet, da Gud greb ind og på mirakuløs vis straks klædte hende på! De glubske rovdyr forvandledes som ved et trylleslag og flokkedes om hende i ærbødighed og hengivenhed. Mystisk? Ja, mon ikke, men sådan var det gennem hele Teklas liv, for ifølge beretningerne kom hun ud for det ene mirakel efter det andet, når det brændte på.


Man mener, at Paulus levede fra ca. 10 e.Kr. til 64/67 e. Kr., hvilket jo også tidsfæster hans discipel, Tekla. Hun oplevede altså den ene fare efter den anden og var f.eks. ved at blive brændt, da hun drog af sted for at forkynde kristendommen. Man regner dog med, at hun overlevede alle disse farer, og at hun tilmed opnåede en høj alder. Fordi hun var så æret i den tidlige kristendom, er mange såkaldt hellige steder opkaldt efter hende. Det gælder bl.a. klostre og kirker rundt omkring, hvoraf flere også hævdes at være grundlagt af hende.

Teklas grav ligger (måske) i en hule i byen Seleukeia, hvor der også er et kloster, der er opkaldt efter hende. 

Sankt Tekla er ikke bare et kirkeligt symbol for mange katolske troende, men også for feminister i Lille-Asien og Ægypten, der bl.a. beundrer hende for at have prædiket for mænd samt for at have døbt sig selv. Hendes tilhængere af både den ene og den anden art har iøvrigt spredt hendes navn rundt omkring i verden. Således er der en katedral i Spanien med et specielt Tekla-kapel, en katedral i Milano, 42 kirker i Libanon, osv., osv.. 

 

https://snl.no/Tekla_-_helgen 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar