onsdag den 6. januar 2021

Den fordoblede krop

Tvillinger - tilmed enæggede - kan komme ud for nogle sære ting. Jeg kender personligt en nu afdød kvinde, der blev regnet for "den grimme tvilling". Hun lignede da heller ikke i mindste måde sin tvillingsøster og havde desuden deciderede skønhedsfejl som et modermærke, dårlig tandstilling, en vorte midt i panden, etc.. Det var tydeligt, at de ikke var enæggede, men det var uretfærdigt, at deres mor nærmest tilbad "den kønne" og bestandig satte "den mindre kønne" til side ved at behandle hende som én, der krævede mindre omsorg og hensygtagen. Forståeligt nok blev "den mindre kønne" bitter over sådan en forskelsbehandling, og jeg må indrømme, at det glædede mig at se, hvordan hun i årenes løb blev betydeligt pænere for til sidste afgjort at være den kønneste af de to. Desuden - og det er nok det vigtigste - fik hun en succes i sit privatliv, som den såkaldt "kønneste" ikke opnåede.

Eske og Rane Willerslev har begge gjort det godt inden for deres fag, idet de ikke har valgt det samme studieområde. Jeg aner ikke, hvem der er hvem, men kan da se, at den ene af dem må have gjort noget ved håret og dets formentlig grånende farvetoner, medens den anden åbenbart ikke har noget imod at se sit hår og skæg skifte farve med alderen. Ellers ligner de for mig at se spejlbilleder af hinanden. Noget, der også hænger samen med deres valg af briller, for hvis der er forskel, så er det i hvert fald ikke til at se. 

Den mest besynderlige situation, jeg kan forestille mig, er en trillingefødsel, hvor to af børnene er siamesiske tvillinger. Deres biologiske mor meldte pas: den opgave var for stor for hende, men de tre piger blev adopteret af et ægtepar, der i forvejen havde tre drenge. Derefter blev de to sammenvoksede børn adskilt, men mistede hver et ben i processen.

Ikke én, men to kvinder i én. Umiddelbart synes man jo, at det må lægge op til et umuligt liv, men hun blev nu både gift og fik børn, selv om hun beholdt alle fire ben. 

For mig at se må det være langt nemmere at dele krop med en tvilling, hvis det ikke omfatter hovedet. Ashley, der sidder dér med sin gom, Wayne, styrer sine fire ben uden indblanding fra et andet hoved, men hvad nu, hvis man deler krop og ikke hoved?

Med tanke på mine erindringer om det umage tvillinge-pigepar, hvoraf den ene blev regnet for køn, men ikke den anden, forestiller jeg mig, at dette må være en enormt svær situation i dagligdagen. Én vil den ene vej, og den anden vil den anden vej, så hvor skal de gå hen? Måske den ene forelsker sig og vil have sex, hvilket den anden absolut ikke vil?

Nu har pigerne prøvet at være ude på arbejdsmarkedet, hvilket ingen sikkert ville have forestillet sig muligt. Er de mon altid enige om, hvad de som skolelærerinder skal lære eleverne, og hvad nu hvis de kæfter op i munden på hinanden? Hvem taler, og hvem lytter? Eftersom de har hver deres hoved, må de jo også have hver sin hjerne, så hvem af dem er den klogeste, og anerkender de det begge?

Denne såkaldte "circus freak" hed Robert Melvin, og umiddelbart virker det, som om han var en "dobbelt-mand", men det var nu ikke tilfældet. Det, der gav ham hans "ekstra" ansigt var svulster som følge af den samme sygdom, der endte med at forvandle Joseph Merrick til "Elefantmanden". Hvad Robert angik, så tjente han sine penge som "circus freak", men vendte så hjem til sin barndomsby, hvor han giftede sig med sin elskede Virginia, der havde ventet på ham i mange år. De fik et godt liv sammen, og Robert fik oven i købet succes som skuespiller i "Sisters" (1973) og "The Sentinel" (1977) og i dokumentarfilm som "Being Different" (1981) og "I Am Not a Freak" (1987). Folk blev skrækslagne, når de så ham, men selv mente han ikke, at hans udseende var et handicap. Han døde i 1995 og havde på det tidspunkt været gift med sin Virginia i fyrre år. 



https://dk.newsner.com/familie/16-aar-siden-verdens-mest-usaedvanlige-trillinger-foedt-dag-vokset-smukke-helt-uigenkendelige/



https://www.alt.dk/artikler/rane-willerslev-om-at-miste-sin-far-som-25-aarig

 

https://www.seoghoer.dk/kendte/abby-og-brittany-er-siamesiske-tvillinger-saadan-ser-de-ud-i-dag 

 

https://www.thehumanmarvels.com/robert-melvin-the-man-with-two-faces/ 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar