mandag den 4. januar 2021

Det evige ansigt

Jeg har altid godt kunnet lide skuespilleren Elizabeth Taylor, der startede sin karriere som barnestjerne, selv om i hvert fald en af de magtfulde filmfolk ikke mente, at hun var egnet. Han syntes, at hun var smuk, men han syntes, at hun havde et voksent ansigt, og det passede efter hans mening ikke til en barnestjerne. Sådan set giver jeg ham ret: hun har aldrig været en barnlig og nuttet Shirley Temple, men har altid været den Elizabeth Taylor, der udviklede sig til et fænomen både som skuespiller og som en berygtet man-eater. 

Dette yndige ansigt har fulgt hende hele livet og er så at sige hendes "varemærke", ligegyldigt hvilken rolle hun spiller. Sjovt nok kommer der flest forskelle frem mellem den ægte Elizabeth og en af de dukker, der er lavet over hendes rolle i "Cleopatra". Dukken har efter min mening ikke hendes ansigt, men ligner hende tilstrækkelig meget i farver og visse dele af udformningen til at kunne blive genkendt "som hende". 

En anden og mere Barbie-lignende dukke har langt mere af både hendes ydre og hendes personlighed i sig. Jeg tror, at den forestiller hende i filmen "Cat On A Hot Tin Roof", hvor hun havde en af sine bedste og mest karakteristiske Taylor-roller, sprængfyldt med sex-hunger, denne gang efter den flotte Paul Newman. 

I både denne og en anden film, "Suddenly Last Summer", giver hun den hele armen som smuk, super-lidenskabelig, neurotisk og sexet. Hun ser selvfølgelig godt ud i begge film og bærer sit berømte ansigt foran sig som et varemærke: dette er en Liz-film, og det er det så sandelig!

Selv som bedstemor (her med et barnebarn) er hun stadig "sig selv". Nok er hun ældet, men ansigt og udtryk er fuldt genkendeligt som divaen Liz Taylor.

På mærkelig vis er Elizabeth-ansigtet der stadig, da hun ikke bare ældes, men også bliver udsat for en hjerneoperation, efter at have fået en svulst, der skulle fjernes. Jeg formoder, at hun på dette tidspunkt i livet har rynker, men at de er skjult af make-up. Det vigtigste er dog, at man/jeg genkender hende som den, hun har været lige fra barndommen af: pigen med ansigtet = Elizabeth Taylor!!! Sådan er det for de færreste af os, og jeg tvivler meget på, at ret mange af os går gennem livet med det samme genkendelige ansigt. Er hun den samme som ung og gammel? Næppe, men så alligevel, bare på en anden måde ....

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar