mandag den 8. februar 2021

Hvert hjem sine spøgelser?

 

Sarah Lockwood Pardee blev anset for en overmåde passende kone for riffel-arvingen William Winchester. Hun blev regnet for meget smuk og var i hvert fald særdeles begavet på flere felter, der virkede perfekte for en fin og fornem millionærfrue. De blev gift i september i1862 og lader til at have haft et godt og kærligt ægteskab.

Winchester-familien var meget velhavende, da deres bestemte riffel-type så at sige "havde vundet vesten". At dette ikke var sket uden voldsomme blodudgydelser og overgreb siger sig selv. Den sarte Sarah må have været påvirket af erkendelsen af dette faktum, for da hendes mand døde af tuberkulose i 1881, led hun et psykisk kollaps. Hun begyndte bl.a. at føle sig jagtet af spøgelser af dem, som riflen havde dræbt.

En ven rådede hende til at tale med et medium om dette problem, og den samtale ændrede hendes liv totalt. Mediet - nemlig Adam Coons fra Boston - fik hendes tillid ved bl.a. at kunne nævne fysiske særtræk ved hendes afdøde mand, så hun stolede på det råd, han gav hende: byg til dit hus uden ophør. Hun købte en stor grund med et halvfærdigt hus og gik så ellers i gang. Arbejderne sled i det døgnet rundt, og det, hun byggede de næste 38 år, ligner nogle grafiske tegninger, der kunne have været lavet af M.C. Escher (1898-1972), men ene og alene var skabt ud fra hendes udførlige beskrivelser og tegninger.

M.C. Escher-tegning

Ejendommen dækkede et stort område, men det mærkeligste ved den er ikke bare virvaret af ydre tilbygninger, men de indre rum. Oprindelig var bygningen syv etager høj og havde mellem 500 og 600 værelser, men jordskælvet i 1906 ødelagde de allerøverste etager, som hun valgte at ikke genopføre. 


Sarahs ejendom med det uendelige antal tilbygningerhavde et indre, der bl.a. bestod af trapper op til loftet, døre ud til ingenting, værelser inden i værelser, osv., osv.. 

Alt var kvalitetsarbejde, men hvad pokker, hun var jo også en af sin tids rigeste kvinder med en arvet formue på 20 million dollars plus omkring $1,000 dollars om dagen i royalties resten af sit liv. Omregnet til vore dages penge var det rigtig meget. Hun kunne have gjort som så mange andre rige arvinger og have brugt pengene på smykker og fornøjelser, men nej, det var ikke det, hun mente, at hendes liv skulle gå med. Det siges, at om dagen byggede hun eller udarbejdede nye tegninger til tilbygninger, der alle fulgte et matematisk princip med 7, 11 og 13 som det grundlæggende.

M.C. Escher

Det lader dog ikke til, at spøgelserne forsvandt, blot at hun fandt en eller anden form for forståelse med dem, for hvor hun byggede om dagen, holdt hun seancer om natten.

Ingen ved ret meget om hende og hendes privatliv, ikke engang m.h.t. hendes fødselsår. Man ved dog, at hun døde den 5. september, 1922. Alt andet forblev hemmeligt, da ikke engang hendes tjenestefolk var til at få et ord ud af, hvad det angik. Noget, man mener, skyldes hendes generøsitet vedr. gager og vilkår. Hun var og blev en gåde, men hendes hus er den dag i dag kendt som et særdeles hjemsøgt sted. Spøgelserne trives åbenbart den dag i dag ....
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar