tirsdag den 9. februar 2021

Hvordan var det nu med Edens Have?

 

Nyttig information for de af vore bekendte, der længes efter at gense dette magiske sted: oprindelig var Edens Have fremstillet som et geografisk sted.

Første Mosebog: "Derpå plantede Gud HERREN en Have i Eden ude mod Øst, og der satte han Mennesket, som han havde dannet; Og Gud HERREN lod af Agerjorden fremvokse alle Slags Træer, en Fryd at skue og gode til Føde, desuden Livets Træ, der stod midt i Haven, og Træet til Kundskab om godt og ondt. Der udsprang en Flod i Eden til at vande Haven, og udenfor delte den sig i fire Hovedstrømme. Den ene hedder Pisjon; den løber omkring Landet Havila, hvor der findes Guld og Guldet i det Land er godt, Bdellium og Sjohamsten. Den anden Flod hedder Gihon; den løber omkring Landet Kusj. Den tredje Flod hedder Hiddekel; den løber østen om Assyrien. Den fjerde Flod er Frat. Derpå tog Gud HERREN Adam og satte ham i Edens Have til at dyrke og vogte den."

Senere bliver denne magiske haves placering præciseret (Første Mosebog 2,11-14), for man påstår, at den ligger mellem fire floder: Pishon, Gihon, Eufrat og Tigris. De to førstnævnte floder findes ikke længere, men Eufrat og Tigris ligger i det sydlige Irak, så det burde være dér, vi finder den legendariske have, hvor Adam, Eva og slangen angiveligt slog deres folder. Senere bliver den dog hensat til Libanon-dalen, dvs. mellem Syrien og Israel.

Da der jo sjældent kun er én mening om religiøse myter, så skal vi ikke lade os forbavse af, at i Det Nye Testamente er haven slynget op fra jorden og slynget ud i himmelrummet. I denne magiske have gror to træer af stor betydning for myten: Kundskabens og Livets Træ. Det svæver lidt mht hvad, deres frugter egentlig er, men det fortælles, at begge bærer frugt. Som vi ved, anses disse som regel for at være æbler, og derved får Edens Have en hel del lighed med den græske mytologi og Hesperidernes Have. Heldigt nok, kan man sige, formår disse specielle æbler at gøre mænd udødelige, og det samme siger man om den nordiske mytologis hellige frugter, der vogtes af Ydun: æbler skal der til!


Ordet "paradis" kommer af den græske oversættelse af 1.Mosebog, 2,8, hvor der står, at Gud "plantede en have (paradeisos) i Eden". At den skal tjene som opholdssted for de gode, får vi fortalt flere gange, og vi ved fra Biblen, at det var sådan, den var, da den blev skabt, nemlig et fejlfrit og syndefrit sted for perfekte skabninger. At det perfekte er forbundet med uskyld/uvidenhed er interessant og ikke helt forståelig, medmindre man ene og alene tænker i moralske baner .....

 

https://www.roennebech.dk/mytologi/myter/Yduns_guldaebler.html 

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar