onsdag den 24. februar 2021

Levende "døde"

Ja, sådan går det, når man er død, huden og kødet skræller automatisk af og det er der en vis logik i. Skelettet frigøres for vævet og blottes. Selv mener jeg, at dette skelet også indeholder en vis skønhed, bare på et andet plan. Det er en afslutning, de fleste accepterer som uundgåelig, men hvad nu, hvis denne forrådnelse bare er noget, kvinden FORESTILLER SIG, og hun i virkeligheden er spillevende samt sund og rask? Nogle mennesker kan nemlig ende med troen på, at de slet ikke eksisterer eller er "døde" - hvilket de altså bare ikke er .....

Her har vi et af de engang så populære post mortem-fotografier af et sørgende forældrepar med deres døde datter. Sært, men endnu mere sært, hvis hun slet ikke er død, men bare tror det. Hvis det er tilfældet, (hvad det altså ikke er her!!!), så lider den unge kvinde måske af "Cotard's Syndrome" - også kaldt "Walking Corpse Syndrome" - hvor et menneske er overbevist om, at han/hun allerede er død eller bare ikke eksisterer. Betegnelsen "Cotard's Syndrome" stammer fra den franske psykiater, der beskrev fænomenet i 1880. Lidelsen er overmåde sjælden, idet man kun kender omkring 200 tilfælde i vor tid, hvilket man jo må være glad for, da det ikke kan være rart at føle sig som en levende død. 


Der er selvfølgelig risiko for, at patienter, der kommer til deres læge med denne forestilling om at være død, afskrives som hypokondere, psykisk syge eller lignende, og at de derfor ikke figurerer i statistikken. Dvs. at teoretisk set kan der være mange flere, der bare opfattes på en anden måde, og som derfor får en anden diagnose - eller bliver afvist.

 
To små piger med deres døde søster

De fleste patienter med denne specielle lidelse er midaldrende kvinder, og det er jo typisk at afskrive dem som deprimerede, fordi de ikke længere får samme opmærksomhed, som da de var unge. Lider de af "Cotard's Syndrome"? Det er muligt, men det kan også "bare" være en depression. Noget, der også gør det indviklet med en diagnose er, at dette syndrom er knyttet til symptomer, der i sig  selv udgør en sygdom: demens, en eller anden form for hjerneskade, epilepsi, skizzofreni, osv.. 


En variant af sygdommen visser sig som anklager imod andre: "Du er DØD!!" Noget, der er ret grotesk, da den anklagede aldeles ikke er død, men spillevende. I 2008 var der en 53-årig kvinde, der påstod, at hendes familiemedlemmer var døde og "lugtede som rådne fisk". Sagen bliver ikke mindre absurd af, at de anklagede også ønskede at blive ført til et ligkapel, fordi de "ønskede at være sammen med de døde". En sådan detalje i en veldokumenteret sag gør unægtelig tingene meget mere forvirrende ....

 

https://www.webmd.com/schizophrenia/cotards-syndrome


Cotard delusion - Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar