tirsdag den 2. februar 2021

I panser og plade

 

Der er vist gang i en form for drage-kult i disse år. Ridderne, der ifølge myterne tager ud og redder prinsesser fra drager, bliver nærmest et komisk indslag. Det er ikke helt retfærdigt, for de var unægtelig mere end som så. Dog ikke usårlige, selv om de var klædt i panser og plade ....


Flot fyr og flot hest, men som vi ved fra drage-vittigheder ikke en usårlig enhed, selv om de begge er pakket godt ind i beskyttende panser og plade fra top til tå. Faktisk vejede det godt til, når ridderen var i en fuld beskyttelsesdragt på 30-40 kg, og man må sige, at nok var sådan en hest flot, men det kan ikke have været let for den at transportere en tung mand, der tilmed ikke sad stille. For at nedkæmpe sine modstandere skal ridderen jo fægte med arme og ben - samt holde sig i sadlen. Noget, der krævede adræthed og fortsat træning. Dog ikke en håbløs opgave at få sådan en fyr nedkæmpet for et par raske drager.

"Den sorte prins", Edward of Woodstock (1330–1376), der var den ældste søn af kong Edward III, begyndte sin træning som 5-årig, men så blev han også sin tids super-star. Senere tider har elsket forestillingen om denne stærke og tapre prins, der vinder kamp efter kamp, så han er selvfølgelig også dukket op i mange bøger, tegneserier og film.


Træningen gjorde udslaget, og der er bevaret nogle imponerende træningsprogrammer fra dengang, hvor en ridder virkelig var en "krigs-maskine", som man måtte regne med i det, der kaldes "riddertiden", nemlig ca. 1050 til 1536. Disse programmer står fuldt mål med vor tids træning i de populære fitness-centre.


Man forventede jo også en hel del af ridderen - og hans hest! - så det var mildt sagt også i hans egen interesse at holde sig fit og ikke falde af på den. 

https://www.mentalfloss.com/article/86084/10-workout-tips-14th-century-knight


https://historie.alinea.dk/course/ANBB-riddertid


https://www.bbc.com/news/magazine-28161434


Ingen kommentarer:

Send en kommentar