mandag den 15. februar 2021

Fremmed krop

 

Et blødt skæg og bølget hår, et drømmende blik noget i udtrykket, der minder om de gængse forestillinger om Jesus. I virkeligheden var Thomas "Stonewall" Jackson (1824-1863) en tobenet krigsmaskine for Syden under Den Amerikanske Borgerkrig. Faktisk er der dem, der mener, at han sammen med Robert E. Lee var grunden til, at Syden holdt ud så tilpas længe. Kort sagt, han var et militært geni, men det var ikke det eneste, han var. Nogle troede nok, at han var rablende sindssyg, for han havde mange mærkværdige ideer, der styrede hans liv. F.eks. spiste han hele citroner som medicin imod fordøjelsesbesvær.

                                                                      Kampene rasede

En anden meget sær ide, der plagede "Stonewall" var hans overbevisning om, at hans ene arm var længere end den anden. Det bekymrede ham, fordi han åbenbart havde den ide, at det kunne gå ud over blodcirkulationen. Derfor blev han ifølge sine egen overbevisninger nødt til at løfte "den lange arm" over hovedet med jævne mellemrum. På den måde mente han, at han holdt blodcirkulationen i gang. Alle hans mærkelige ideer har ført til en mistanke om, at han måske var autist, men afklaret er det nu ikke.

At han følte, hans ene arm ikke rigtig hørte til, kunne også tyde på, at han led af den sygdom, der kaldes Somatoparaphrenia, hvor patienten har mærkelige forestillinger om hans/hendes egen krop. Der er lemmer, der efter hans/hendes opfattelse ikke "hører til" det, de mener udgør deres fysiske legeme. Ingen andre vil se sådan på det lem, som de afviser som deres, men det får dem ikke til at ændre mening: noget ved deres krop er ikke, som det bør være, for det hører bare ikke til. Hos "Stonewall" var det en arm, han afviste, og det passer meget godt med diagnosen, for det er som regel armene, det går ud over. De fleste siger, det er venstre arm, den er gal med.

 

https://www.scientificamerican.com/article/when-your-mind-disowns-a-limb/#sa_body 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar