mandag den 15. februar 2021

"V for Victory"

 

Alle kender Hitler og hans heilende, strakte højrearm, der var betegnede nazisternes samhørsforhold. At heile var et bevis på, at man hørte til flokken af får, der fulgte ulven Adolf og støttede ham og hans vanvittige ideer ....

Selv små piger heilede, for det hørte sig til

Der er ikke noget at sige til, at en af nazisternes argeste modstandere, Sir Winston Churchill, brugte et "mod-tegn" ved enhver given lejlighed, nemlig "V for Victory". Dette tegn blev introduceret i England 1941, da en meddelelse fra Churchill blev læst op i radioen: “The V sign is the symbol of the unconquerable will of the occupied territories and a portent of the fate awaiting Nazi tyranny. So long as the peoples continue to refuse all collaboration with the invader, it is sure that his cause will perish and that Europe will be liberated.”

Han klokkede nu lidt i det, for en gang imellem vendte håndfladen udad og somme tider indad. Det korrekte må være, at den vender udad, men det var formentlig nok, at pegefinger og langemand dannede "V"-tegnet, for det havde en stærk, symbolsk virkning. I virkeligheden var dette tegn dog ikke et britisk, men belgisk påfund, idet politikeren Victor de Laveleve havde introduceret det som et internationalt sejrssymbol, men det havde faktisk sin oprindelse længere tilbage i tiden. Der er dog ingen tvivl om, at det var Churchill, der populariserede det, og at det især blev forbundet med ham og hans politik.

Man kan diskutere, hvilket samhørstegn, der havde den største symbolværdi, heileriet eller V-tegnet. Eftersom heileriet var nyt, så står V-tegnet stærkest, også fordi det ikke skal forklares, hvad det står for. Alle kunne jo se V'et og automatisk forbinde det med ordet "sejr", der fandtes i mange sprog i en næsten enslydende udgave: Victory (: engelsk), Victoire (: fransk), vrijheid (: frihed på hollandsk), men også Viktoria (: tysk). 

Eftersom morsesignalet for V-tegnet bestod af de første takter af Beethovens Femte Symfoni, ivrede Joseph Goebbels for, at selve tegnet i virkeligheden var tysk, da denne komponist jo var tysker. Den gik dog ikke, for Churchills brug af det i ethvert sammenhæng betød, at han blev personligt forbundet med det. "V" stod for sejr - og for Englands premierminister, Winston Churchill!

Ind imellem - dvs. når han ikke drak, malede eller holdt kabinetsmøder - kunne han dog også pjanke som her med sin datter, Mary Soames, 1943.
 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar