fredag den 26. februar 2021

Mjølner, den nordiske boomerang

 

Tordenguden Thor havde et uforligneligt våben i den hammer, som de to dværge, Sindre og Brokk, havde smedet i forbindelse med Lokes væddemål med dem. Nu havde Loke det jo med at drille og snyde både den ene og den anden, og i dette tilfælde var det særlig alvorligt, for han havde klippet håret af sin hustru Sif, der var en fornem kvinde af aseslægt. 

Thor blev rasende og forlangte, at han skaffede hende nyt hår, men af ægte guld, og det skulle kunne vokse som hår almindeligvis gør. Hvis ikke han gjorde det, ville han dræbe ham, og når Thor sagde den slags, så var det alvor. Derfor opsøgte Loke Ivaldesønnerne og fik hjælp af dem til at lave nyt guldhår til Sif. Ikke nok med det, men han fik dem også til at lave det uforlignelige skib Skidbladner samt spyddet Gungner. Pralhals som han var, pralede han af disse to fine ting over for dværgen Brokk og satte sit hoved i pant på, at ingen - heller ikke den kyndige dværg og hans lige så skarpsindige bror, Sindre - kunne overgå disse fantastiske frembringelser. Straks gik de to dværge i gang og fremstillede bl.a. galten Gyldenbørste og hammeren, Mjølner. 

Da alle disse vidundere blev forelagt Odin, der skulle fælde dom i væddemålet mellem Brokk og Loke, dømte han til fordel for dværgene, hvilket betød, at Loke skulle af med hovedet. Brokk gjorde sig klar til at hugge det af, men den gik dog ikke, for Loke kom med et uimodsigeligt argument: "Hovedet kan du få, men halsen er min!"
Sifs hår voksede ud igen, men bestod nu af det pureste guld

Mjølner var det mægtigste våben i Asgård, og den havde mange nyttige egenskaber. Bl.a. kunne den skifte form og størrelse alt efter omstændighederne. Det, der først og fremmest gjorde den helt uforlignelig, var, at den altid kom tilbage til den, der kastede den, fuldstændig ligesom en boomerang.  På grund af dens voldsomme kraft, både når den blev kastet og vendte tilbage, måtte Thor have smedet den magiske handske Iarngreipner, der var overmåde stærk og kunne beskytte den hånd, Mjølner returnerede til med fuld kraft. Hammeren ramte altid den, den blev kastet imod, og Thor elskede den. Da den pludselig forsvandt, bad Thor den luskede Loke om hjælp. Sammen fandt de ud af, at den nok var blevet stjålet af jætten Trym. Det viste sig at være rigtigt, men Trym stillede vilde krav for at levere den tilbage. Han forlangte nemlig at få kærlighedsgudinden Freja som kone i bytte for hammeren. Freja nægtede fornuftigt nok at lade sig vie til Trym, men han veg ikke: ingen Freja, ingen returnering af Mjølner.

Gode råd var dyre, men Heimdal fandt på en udvej: Thor kunne selv opsøge Trym, forklædt som den smukke Freja. Da Mjølner var en uvurderlig hjælp i kampen mod jætterne, var Thor villig til lidt af hvert for at få den tilbage, så han gik ind på Heimdals forslag og drog afsted sammen med Loke, iført noget af Frejas tøj.
 

I betragtning af at Freja var den skønneste kvinde blandt gudinderne, var dette en meget dristig plan, for hvor hun udstrålede femininitet, stod han for rendyrket maskuliniet, men hvo intet vover, intet vinder, så han drog afsted, fast besluttet på at få Mjølner tilbage.
 
Klædt som brud optændte Thor på besynderlig vis Tryms begær i en sådan grad, at han overså ALT, der pegede på, at denne kraftige, skæggede person med det gennemborende blik ikke var Freja. Da jætten -  som aftalt - gav sin "brud" Mjølner i hånden, forvandledes sceneriet fluks fra bryllup til slagmark, for Thor kastede hammeren og fik huset til at styrte sammen, så en masse jætter omkom. Efter denne dåd vendte han tilbage til de andre guder sammen med Loke.

Alt var godt igen, Thor havde sin hammer, og Mjølner svigtede ikke, men der var dog én ting hverken den eller nogen af guderne kunne stille noget op imod: alderdommen.


Da den gamle, krogede kvinde Ælde blev præsenteret som Thors modstander i en brydekamp, syntes resultatet givet på forhånd, men hun viste sig at være en mere end værdig modstander. Faktisk besejrede hun ham, og først derefter blev det afsløret, at hun var den personificerede alderdom, som guderne kun kan frelses fra af Iduns æbler.

Thor er og bliver en brushane, der tydeligvis har flere muskler end hjerneceller. På et tidspunkt blev han også stillet over for en konkurrence om at tømme et drikkehorn, hvilket han ikke regnede for en særlig svær opgave. Han bællede i sig, men hornet tømtes ikke, og det viste sig at være de uudtømmelige verdenshave. Også denne gang kom han til kort, men han er dog stadig en af de mest populære af de farverige nordiske guder ....
 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar