onsdag den 17. februar 2021

Den mandlige heks

 

I 1453 blev en mand - tilmed en højt rangerende teolog - dømt for det, man senere har forbundet med den typiske heks, nemlig at flyve på et kosteskaft. Dermed var han den første, der blev dømt for denne specielle hekse-forbrydelse, som han ellers selv tidligere havde hævdet var umulig. 


Mandens navn var Guillaume Edelin, og han var tilknyttet klostret St. Germain-en-Laye i nærheden af Paris. Han var klosterforstander og havde som sådan bekendtgjort, at det var umuligt for hekse at flyve, men han faldt selv for anklager om hekseri, som han til sidst indrømmede. Man gyser ved tanken om, hvad han kan have været igennem, inden hans tilståelse kom, da han højst sandsynligt er blevet udsat for tortur. Hvad gjorde de ved ham? Næppe noget rart ....

Da tilståelsern faldt, indrømmede han, at han havde forskrevet sig til Satan for at kunne tilfredsstille sine "dyriske lyster", og at en del af deres kontrakt bestod i, at han skulle hævde, at heksekunst var umulig. Desuden havde han kysset Satans bagdel, da denne onde ånd havde vist sig for ham i skikkelse af et får/buk. Magen til pladder skal man lede efter, men det hjalp ikke Edelin, der blev dømt til livstid i Évreux-fængslet.

To hundrede år senere var der ikke den samme blinde tro på hekse og heksekunst, hvilket bl.a. kan ses af den engelske "The Witchcraft Act" fra 1735. Denne lov satte en stopper for alle former for straffe for udøvelsen af heksekunst og fokuserede i stedet på de svindlere, der påstod, at de besad evnen til at gøre alt det, man før havde tilskrevet hekse. Nogle år efter fik troen på hekse, der fløj på kosteskafter, et skud for boven, da Lord Mansfield afsagde en dom om, at han ikke kendte nogen engelsk lov, der forbød flyvning, og at enhver, der følte trang til at foretage noget sådant, var velkommen til at gøre det.

 

https://peoplepill.com/people/guillaume-edelin/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar